Hoppa till huvudinnehåll

Satsning på familjearbete ledde till färre omhändertagningar i Reso

Leksaker
Leksaker Bild: Yle/ Nora Engström socialarbete

Det förebyggande familjearbetet blir allt viktigare i framtiden. En av de kommuner som är föregångare inom det förebyggande arbetet är Reso stad.

Staden började satsa på det förebyggande arbetet för tre år sedan. Satsningen har gett resultat då antalet omhändertagna barn har minskat med en tredjedel samtidigt som staden har sparat cirka 1,5 miljon euro inom barnskyddet.

– Det ska vara en lätt och snabb sak att få hjälp. Tröskeln för att kontakta oss ska vara mycket låg, konstaterar familjetränare Mirva Maine vid Reso stad.

Familjerådgivaren Minna Lehtinen instämmer.

Familjekurator Minna Lehtinen/Reso stad
Minna Lehtinen Familjekurator Minna Lehtinen/Reso stad Bild: Yle/ Nora Engström minna lehtinen

– Det är viktigt att hjälpa familjerna i god tid så att barnskyddet inte behöver kopplas in, säger Lehtinen.

"Man är inte en dålig förälder om man behöver hjälp"

De som jobbar med det förebyggande arbetet försöker nå familjerna på olika sätt. Bland annat deltar personalen på föräldramöten och man kan också träffa en familjetränare på biblioteket. Staden har också en webbtjänst och med hjälp av den kan man ställa en fråga till familjearbetarna, också anonymt. De anställda lovar att svara på frågorna under följande vardag. Grundtanken är att man ska ta kontakt även om man har ett mindre problem.

Familjeenheten vid Reso stad
Familjeenheten vid Reso stad Bild: Yle/ Nora Engström familjevård

– Man är inte en dålig förälder om man behöver stöd och hjälp med uppfostran. Det finns ändå föräldrar som är oroade för att barnen omhändertas om de tar kontakt med oss, menar Lehtinen.

Föräldrarna kontaktar familjerådgivningen exempelvis i samband med en skilsmässa eller om de har problem med att uppfostra sina barn.

Många kommuner intresserade av familjearbetet i Reso

Familjearbetarna strävar efter att träffa familjen i en trygg miljö, exempelvis hemma eller i skolan.

Många kommuner, till och med i Sverige, har nu tagit kontakt med Reso för att luska ut hur staden gör. Det säger Mikko Hulkkonen, som är chef för familjerådgivningen.

Mikko Hulkkonen/Reso stad (chef för förebyggande familjearbete)
Mikko Hulkkonen Mikko Hulkkonen/Reso stad (chef för förebyggande familjearbete) Bild: Yle/ Nora Engström mikko hulkkonen

– Visst har det väckt intresse och vi har blivit kontaktade. Det är också bra för oss, för det är alltid bra att utbyta erfarenheter, säger Hulkkonen.

Attitydförändring bland personalen en viktig del

Oftast ökar föräldrarnas motivation då de märker att saker och ting blir bättre. Familjearbetarna försöker också locka andra vuxna med, såsom personalen på skolan och daghemmet eller mor- och farföräldrarna. Då kan man jobba tillsammans för att lösa problemen.

- Det är viktigt att de som jobbar med familjerna är engagerade och vill prova på nya saker för att hitta lösningar. Det är också viktigt att lyssna på familjerna, säger Lehtinen.

Enligt Mikko Hulkkonen, chef för familjearbetet vid Reso stad, har det också skett en attitydförändring bland de anställda.

- Då personalen märker att man också kan lösa svårare problem i familjen på det här sättet så ökar motivationen, konstaterar Hulkkonen.

Att inte be om hjälp – en folksjukdom
Familjetränare till låns på Resobibban
Polisen: Krocken var troligen avsiktlig - kvinnan lämnade brev
Mamma och barn dog i trafikolycka i Rautavaara
"Hembesök är den mest konkreta hjälpformen"
Familjemord allt ovanligare

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland