Hoppa till huvudinnehåll

Ingå försöker trygga Y-tågen

Snabbtåg kör förbi Ingå station
Intercitytågen stannar inte i Ingå. Snabbtåg kör förbi Ingå station Bild: Yle ingå station

Ingå utreder om det är möjligt att ordna matartrafik från kyrkbyn till tågstationen som ligger utanför kyrkbyn. Matartrafiken kunde testas i vår.

Anslutningstrafiken skulle vara ett av försöken att bevara Y-tågstrafiken också efter den nuvarande avtalsperioden som tar slut om ett drygt år.

Staten: Det behövs fler passagerare

Trafikministeriet har antytt att Y-tågen måste få fler passagerare om trafiken ska fortsätta. Kommunerna i Västnyland bör enligt ministeriet satsa på sådana åtgärder som ökar tågresenärerna.

Ingå har inlett planläggning

Många Ingåbor har önskat krafttag av kommunen. I sitt svar till invånarinitiativet säger Ingå att planläggningen av områden som ligger nära stationen redan har börjat.

Ingå säger sig samarbeta med de övriga västnyländska kommunerna för att trygga Y-tågen. Intercitytågen stannar inte i Ingå.

Över ett hundra Ingåbor undertecknade i våras ett invånarinitiativ för att bevara Y-tågen. De ville ha anslutningstrafik från centrum till tågstationen. De ville också att kommunen planlägger både tågstationsområdet och området mellan kyrkbyn och stationen. Som en tredje åtgärd önskade undertecknarna att gång- och cykelbanan från Aktiahallen förlängs ända fram till tågstationen.

Kommunstyrelsen ger sitt svar till initiativet på måndag (3.11).