Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkan och porrmässan

En skulptur av en kvinna och en man som kysser varandra
En erotikmässa behöver inte bara handla om porr och synd, därför deltar kyrkan i Sexhibition i år. En skulptur av en kvinna och en man som kysser varandra Bild: EPA porr

För första gången kommer kyrkan att delta i erotikmässan Sexhibition i Kabelfabriken. Att Dickursby församling ska samsas med porrmånglare och livesexshower har väckt uppmärksamhet, men kyrkoherde Janne Silvast försvarar beslutet.

Sex och erotik ger alltid uppmärksamhet, speciellt då man blandar in kyrkan. - Kyrkoherde Janne Silvast

Dickursby församling kommer att delta med ett bås på erotikmässan Sexhibition den här helgen. Kyrkoherde Janne Silvast berättar att två medarbetare kommer att vara på plats för att diskutera parförhållanden och sexuella relationer.

- Det här är frågor som vi jobbar mycket med inom kyrkan. För oss är det helt naturligt att göra den här sortens diakoniarbete på mässan, säger Silvast.

Ännu vet han inte exakt var på mässan kyrkans bås kommer att vara, eller vem de har som grannar.

Kyrkoherde Janne Silvast
Kyrkoherde Janne Silvast ser det som en självklarhet att kyrkan deltar i en erotikmässa. Kyrkoherde Janne Silvast Bild: Yle / Ted Urho erotikmässa

Veckans största löpsedel

Beskedet om att kyrkan kommer att delta på erotikmässan ledde till saftiga rubriker och fick ärkebiskopen att uttala sig i församlingens försvar. Kyrkoherde Janne Silvast var förberedd på rubriker, men inte i den här kalibern.

- Sex och erotik ger alltid uppmärksamhet, speciellt då man blandar in kyrkan. Riktigt så här mycket rabalder hade jag ändå inte förväntat mig, säger Silvast.

Silvast poängterar att hans församling deltar för att de har ett specifikt kunnande när det gäller parrelationer och människoförhållanden.

- Sen innehåller ju Bibeln en hel del erotik, speciellt i Höga visa i Gamla testamentet, tipsar Silvast.

Nästa år igen?

Kyrkoherde Janne Silvast kan inte ännu ta ställning ifall hans församling kommer att delta nästa gång eller inte.

- Vi får se hur det går den här helgen. Vi gör vårt jobb där vi är välkomna, säger han.

Sexhibition ordnas på Kabelfabriken 31.11 – 2.11.

Svara här på vår enkät – tycker du att kyrkan hör hemma på en erotikmässa?

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen