Hoppa till huvudinnehåll

Terminalbyggnaden på Malms flygplats ska bevaras trots bostäder

Flygstationsbyggnaden i Malm
Den här byggnaden kan i framtiden stå mitt i ett bostadsområde. Flygstationsbyggnaden i Malm Bild: Yle/Laura Klingberg Helsingfors-Malms flygplats,Helsingfors-Malm flygplats,flygplatser,arkitektur,1930-talet,Dag Englund,Malm, Helsingfors stad,vera rosendahl

Den runda terminalbyggnaden på Malms flygplats i Helsingfors kommer att bestå också efter att flygplanen lämnat området. Fastighetsnämnden beslöt på torsdagen att Helsingfors stad ska köpa fastigheterna på flygplatsen av Finavia och Senatsfastigheter.

- Vad som ska hända med Malms flygplatsfastigheter vet jag inte, men under mötet kom det fram att en del ska bevaras. Helikopterlagret är i gott skick och terminalbyggnaden på flygplatsen ska skyddas. Vad som än görs på området, så ska terminalbyggnaden bli kvar, säger fastighetsnämndens ordförande Pia Pakarinen (Saml).

Terminalbyggnaden är från 1935 och byggd i funkisstil. Under 2000-talet har flygplatsen två gången valts in på World Monuments Funds lista över världens 100 mest hotade kulturobjekt.

- Staden har ännu inte skyddat byggnaden men kommer att göra det, säger Pakarinen.

"Helsingfors kan inte ha en egen flygplats"

Hobbyflygare och andra som kämpar för att bevara flygplatsen var i kontakt med fastighetsnämnden före mötet, men Pia Pakarinen säger att frågan redan var avgjord.

- De är för sent ute. Staten har redan fattat beslut om området för vår del när man beslöt att avveckla flygfältet i våras. Vi har inte haft några andra alternativ. Staden kan inte ha en egen flygplats.

När fastighetsnämnden behandlade frågan var det bara Olli Sademies (Sannf) som motsatte sig att staden tar över området. Han ville att frågan skulle återremitteras och att responsen från allmänheten bättre skulle tas i beaktande.

Pia Pakarinen hoppas nu att planeringen av bostäder på flygplatsen avancerar så fort som möjligt.

- Enligt planen ska där finnas bostäder för 25 000 och arbetsplatser för 3 000. Planläggningen återstår ännu, men jag hoppas att byggandet inleds så fort som möjligt.

Flygplatsen kommer att stänga 2016. När flygfältet är ett bostadsområde är ännu oklart.

Läs också:
Asfalten bågnar på Malms flygplats
Malms flygplats stänger 2016
Bostäder i stället för buller i Malm

Läs också