Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Berggren blir företagare

Camilla Berggren, chefredaktör på Vasabladet, på Språkseminarium i Vasa.
Camilla Berggren Camilla Berggren, chefredaktör på Vasabladet, på Språkseminarium i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist språkseminarium

Efter tre år som chefredaktör på Vasabladet packar Camilla Berggren nu sina flyttlådor för att flytta tillbaka till Helsingfors där hon kommer att jobba vidare som företagare inom mediabranschen.

Berggren, 61, kom till Vasabladet med avsikt att jobba på tidningen i tre år. Den tiden har nu gått, och Berggren lämnar över rodret till Niklas Nyberg som varit onlineproducent.

Själv säger hon att hon är särskilt nöjd med tabloidiseringen av Vasabladet.

- Åren har varit väldigt händelserika, både jobbiga och roliga samtidigt. Mest stolt är jag över att vi fick ihop en bra tabloid under svåra ekonomiska tider genom att vi vågade satsa. Jag har förstått att vissa konkurrenter visar upp vår tidning som en av de mer lyckade tabloiderna i landet.

"Tråkigt när kolleger blir utan jobb"

Jag är själv en papperskramare, men nog inser jag att det är dit vi är på väg.
På minuskontot placerar Berggren den senaste samarbetsförhandlingen.

- Det är alltid väldigt tråkigt när man måste spara och kolleger måste lämna sina jobb.

Berggren har alltid sett sig som en "papperskramare".

Intäkter genom det digitala

- Min uppgift har varit att jobba med redaktionen och papperstidningen, samt att lägg en liten grund för övergången till det digitala. Nu tar Nicke (Red anm: NIklas Nyberg), som är betydligt yngre, över och han kommer att jobba vidare med att utveckla sätten att få in mer intäkter genom det digitala. Jag är själv en papperskramare, men nog inser jag att det är dit vi är på väg.

Camilla Berggren hoppas ännu på ett utökat finlandssvenskt mediesamarbete. Hon hoppas också att HSS Media ännu kan skapa en modell med en övegripande chefredaktör för koncernens alla tre svenskspråkiga tidningar Vasabladet, ÖT och Syd-Österbotten.

På lördagen lämnar Berggren Vasa tillsammans med flyttlasset. En del ska lämpas av i weekendhuset i Lovisa, resten landar i Tölö i Helsingfors där Berggren kommer att bo.

Det finns en del olika anbud och idéer, så jag ska se vad jag tar mig för.

"Det finns en del anbud"

Camilla Berggen är 61 år och ser sig inte alls som redo för pensionering. Vad ska hon då göra?

- Jag har ju förmånen att jobba med frågor som inte har med åldern att göra. Först ska jag samla tankarna lite. Det finns en del olika anbud och idéer, så jag ska se vad jag tar mig för. Som tur är finns det mycket att göra i den här branschen.

I praktiken kommer Berggren att bli företagare och försörja sig genom företaget Viva Media som hon redan driver tillsammans med sin man Pentti Kemppainen, även han verksam i mediefältet. Kemppainen skrev nyligen en historik om de kommersiella radiostationerna.

Det har varit en fantastisk region att återvända till. Jag blev positivt överrraskad av livskraften.

"Håll näsan över ytan"

- För mig blir det att tänka lite nytt nu. Jag har ju ändå haft lönearbete i 38 år, säger Berggren som avslutar med att skicka en hälsning till Vasa.

- Det har varit en fantastisk region att återvända till. Jag blev positivt överrraskad av livskraften. Fortsätt med att hålla näsan över vattenytan när det går dåligt i övriga Finland.

Läs också:

Camilla Berggren och Margareta Björklund nya chefredaktörer

Vasabladet söker ny chefredaktör

Ingen ny Birger Thölix

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten