Hoppa till huvudinnehåll

Hela Bangladesh utan el

Gatubild från Dhaka
Varken huvudstaden Dhaka eller de övriga delarna av Bangladesh har för tillfället tillgång till el. Arkivbild. Gatubild från Dhaka Bild: Rauli Virtanen dhaka

Hela Bangladesh drabbades av ett massivt strömavbrott efter att det nationella elnätets koppling till Indien bröts i morse.

Så gott som alla kraftverk i landet med 150 miljoner invånare drabbades av elavbrottet som började klockan 11.30 lokal tid, det vill säga klockan 7.30 finsk tid.

Ett par timmar senare fick man i gång en del kraftverk och myndigheterna hoppas att allt ska fungera som normalt igen på lördagskvällen. Myndigheterna arbetar febrilt för att få i gång kraftverken kring huvudstaden Dhaka som har 10 miljoner invånare.

- Vi kör igång kraftverk, en åt gången för att få el till Dhaka. Vi hoppas göra det så snabbt som möjligt, säger Masum Al-Berumi, generaldirektör för det statliga ellbolaget.

Stadens sjukhus och den internationella flygplatsen i huvudstaden Dhaka fungerar med hjälp av reservgeneratorer. Man försöker också reparera kopplingen till det indiska elnätet under dagens lopp.

Över en tredjedel av befolkningen har inte tillgång till el ens under normala förhållanden. Bangladesh började därför importera el från Indien ifjol höstas via ledningar från Västbengalen, som ligger väster om Bangladesh.

Det energifattiga landet har också slutit kontrakt med företag i Japan, Kina, Malaysia och USA för att bygga fler och mer effektiva kraftverk.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes