Hoppa till huvudinnehåll

Kallt och vått: Fiskeäventyret

Fiske i Lofoten.
Fiske i Lofoten Fiske i Lofoten. Bild: Five Corners Production fiskeäventyret

Att vara fiskare en dag.

Att vara fiskare är att dra företagande till sin spets. Först av allt måste du investera i all utrustning. En båt är inte billig, näten kostar mycket och de slits fruktansvärt fort. Lägg till att du bränner bränsle hela tiden. Din produkt, fisken, är dessutom mycket lömskare än du tror. Så, för att få en produkt att sälja måste du riskera att höja kostnaderna genom att med jämna mellanrum köra ut och testa nya ställen för dina nät.

En fiskares arbetstider är mycket speciella: Din arbetsdag slutar då du är färdig. som en fiskare lägger du således väldigt mycket tid på havet. Men varför gå igenom all den här mödan som småbåtsfiskare, när du istället kan hoppa ombord på en megatrålare och få allting skött maskinellt?

Jag tänker inte hänga upp mig på ekologiska frågor nu utan kulturella:

Som småbåtsfiskare har du historien i dina händer! Jag fiskade på Lofoten med Jörgen i hans lilla båt. Hans far och hans fäder innan honom har alla varit fiskare. Jörgen sa något som jag började fundera på: Han gör samma jobb som sina förfäder med samma metoder och handgrepp. Han håller i fisken på samma vis, fiskar samma ställen och genomför samma rutiner som de. Det gjorde mig djupt imponerad.


I den lilla norska ögruppen Lofoten har, precis som idag, fiske alltid varit viktigt. Byarna har varit fulla av små båtar som jagat torsk i skärgården. Många tror att supertrolarna är en risk för småfisket men de är de inte. Supertrolarna kommer inte så långt in i skärgården som småbåtarna.

Torsken är bra mat

Vad görs av all den här fisken? En småfiskare kan ta upp mellan 200 och 400 kilo på en dag, alltså orensad torsk. Huvuden av fisken torkas och mals ner till gödsel eller så säljs de till, till exempel, Nigeria där de lär ska vara en delikatess.

Men köttet av torsken då? I Finland köper vi mera sällan torsk från fiskdisken. Men om du tittar i frysdisken blir du förvånad. Det mesta är sej eller torsk. Fiskpinnar och annat är oftast torsk. Torsken är bra mat – stora filér som håller ihop då du steker dem och med ett bra näringsvärde.

Och mycket av den här torsken kommer från Alaska eller från Norge (och då ofta från Lofoten). Där har alltså Jörgen stått på sin lilla båt och fiskat med samma teknik som sin far, sjungit visor och haft det ”moro”. I slutet av dagen har hans vänstra tumme varit trött av att hålla i torsken på det där speciella sättet då man rensar den i båten, precis som hans fars och farfars vänstertummar en gång har blivit trötta. Min tumme blev också trött.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem