Hoppa till huvudinnehåll

"Kraschen inte slutet för rymdturismen"

Virgins grundare miljardären Sir Richard Branson lovar att fortsätta med sitt rymdturismprojekt, trots att ett av bolagets rymdplan störtade under en testflygning.

Miljardären Richard Branson.
Richard Branson Miljardären Richard Branson. Bild: EPA/Andrew Gombert richard branson

Olyckan skedde på fredagen i Mojaveöknen i södra Kalifornien. En pilot omkom och den andra skadades allvarligt då Virgin Galactics rymdplan Space Ship Two störtade efter en explosion ombord.

Så fungerar Space Ship Two

Rymdflygplanet stiger som ett vanligt flygplan upp till 15 kilometers höjd. Sedan startar en raketmotor som för upp farkosten till 100 kilometers höjd, till den övre atmosfären. Därifrån ser passagerarna jordklotet från rymden samtidigt som de ser rymdens mörker. De får även känna på tyngdlöshet under några minuter.


Space Ship Two strax efter att det hade lösgjort sig från sitt följeplan, WhiteKnightTwo.

Enligt BBC använde rymdfarkosten en ny sorts raketbränsle som aldrig hade testats under flygning tidigare. Bränslet hade ändå genomgått grundliga tester innan det användes i planet.

Enligt Richard Branson var det Space Ship Twos 55:e testflygning, medan WhiteKnightTwo flög för 173:e gången.

Branson skriver på Virgins webbplats att alla som är involverade i projektet är mycket chockade och ledsna.

Rymden är hård- men den är värt det. Vi kommer att fortsätta och gå vidare tillsammans, skriver Branson.

Virgin hade som mål att börja med turistresorna till rymden redan nästa år. Över 700 hugade rymdturister bokat in sig för en resa till priset av 250 000 dollar per man.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes