Hoppa till huvudinnehåll

Enstöringar på film

Jake Gyllenhaal spelar en sociopat som har svårt att passa in i samhället i filmen Nightcrawler.
Jake Gyllenhaal spelar en sociopat som har svårt att passa in i samhället i filmen Nightcrawler. Jake Gyllenhaal spelar en sociopat som har svårt att passa in i samhället i filmen Nightcrawler. Bild: Futurefilm nightcrawler

Inspirerade av premiärfilmen Nightcrawler listar vi de tuffaste ensamvargarna på film.

Filmen Nightcrawler har Finlandspremiär. Jake Gyllenhaal spelar Louis Bloom som börjar livnära sig inom mediabranschen som en så kallad Nightcrawler. En journalist som siktar på att vara först på plats vid olika olyckor, inbrott och mord i hopp om att dokumentera det hela så saftigt som möjligt för att nyhetskanalerna ska köpa upp materialet. Gyllenhaal gör sin livsroll. Det enda som kan hindra honom från en möjlig oscarsnominering är filmens mörka karaktär. För mörk, det är den. Louis flyr inga medel att få så blodigt material som möjligt. Han passerar så väl etiska, moraliska som lagliga gränser flera gånger under filmens gång. En sociopat som har svårt att passa in i samhället men går all in då han äntligen hittar något han brinner för och är bra på. En av årets bästa filmer, helt klart.

Men Louis Bloom är inte den första missanpassade individen i en galen värld. Vi listar en topp trea.

3. William "D-Fens" Foster i Falling Down (1993)

William "D-Fens" Foster (Michael Douglas) är mannen som fått nog. Av allt. Och alla. Han är en man som försöker träffa sin flicka på hennes födelsedag vilket är lättare sagt än gjort. Allt börjar med en trafikstockning och sedan barkar det nedåt. D-Fens bränner propparna rejält. Han har fått tillräckligt av samhällets små nyck i vardagen och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer. Han lämnar bilen och beger sig ut till fots, beväpnad och orädd att själv ingripa i världens små orättvisor.2. Driver i Drive (2011)

Ryan Gosling spelar en mysterisk stuntchaufför i Hollywood. Den här namnlösa ensamvargen jobbar på sidan om hollywoodlivet som chaufför för diverse brottslingar. Han kommer alltid undan. Men då han blir kär i sin granne och bestämmer sig för att hjälpa hennes karl som nyligen blivit frisläppt från fängelset går inte allt som planerat.1. Travis Bickle i Taxi Driver (1976)

Numera samarbetar Martin Scorsese mest med Leonardo DiCaprio. Men under -70, -80 och -90-talen gjorde han och Robert De Niro hela åtta filmer tillsammans. Taxi Driver var det andra samarbetet. Det resulterade i fyra oscarsnomineringar, bland annat för bästa film och bästa manliga huvudroll. Travis (De Niro) är en mentalt instabil vietnamveteran som koncentrerar sig på det ruttna i samhället. Även han, väljer att ta lagen i egna händer.