Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 1: Amanda Stenius

Amanda Stenius, 18 år, från Helsingfors är årets abiturient. Hon är aktiv inom församlingsarbetet och ser det som meningsfullt och roligt. På hästryggen har hon har suttit sedan barnsben.

Hon går sista året på Tölö gymnasiums musiklinje, där hon som bäst håller på med sitt slutarbete. Efter studenten ser hon fram emot studielivet, att få resa och så småningom även få en egen familj.

Amanda är aktiv inom församlingen, där hon i somras arbetade med musikverksamhet bland barn och ungdomar. Hon beskriver församlingsarbetet som både roligt och meningsfullt.

Hon har alltid haft ett stort hästintresse och ridning är fortfarande det som hon allra helst gör på sin fritid. Hon säger att hästen är ett stort djur men om man bara lär sig kommunicera med hästen så den vet vem som bestämmer, är det en givande symbios för bägge parter.

- Jag har ridit sedan jag var liten, och det är en av de saker jag känner att jag är riktigt bra på. Jag älskar också gemenskapen på ridskolan.

Varför vill du bli Finlands lucia 2014?

- Jag blev anmäld av en god vän och trots att jag själv inte hade tänkt tanken tidigare så är jag glad över att få vara med i valet.

Amanda berättar att hon känner flera som har varit med och de har alla sagt att det är en fin upplevelse. Hon tycker att alla kandidater är fina och att man egentligen inte kan välja fel lucia.

- Jag skulle vara en bra lucia för jag är genuin och jag försöker inte vara något annat än den jag är.

Rösta på luciakandidaterna via Folkhälsans webbplats.

Mera om Finlands lucia 2014svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.