Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 10: Moa Nyström

Moa Nyström, 20 år, är hemma från Korpo men studerar för tillfället i Helsingfors. Hon har spenderat ett år i Tyskland så hon pratar en flytande tyska. Hemma i Korpo har hon varit aktiv som simlärare.

Moa studerar företagsekonomi på Yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. Studierna och de tillhörande föreningarna tar det mesta av tiden men alltid då tillfälle erbjuds älskar hon att träffa nya människor. Hon beskriver sig som en glad och social person som inte är rädd för att ta första steget.- Då jag var i Tyskland ifjol jobbade jag på en resebyrå, där jag kom i kontakt med företagsekonomi och eftersom det verkade intressant ville jag lära mig mera om det.

Hon säger att det var ett spännande år då hon lärde sig massor. Det viktigaste hon lärde sig var att kunna vara flexibel, spontan och att kunna agera i stunden.

Varför vill du bli Finlands lucia 2014?

- Jag vill sprida ljuset, värmen och den julstämning som lucia för med sig.

Hon säger att traditionen fungerar som en stor varm kram till det frusna folket och hon tycker att det skulle en ära att få vara en del av den.

Moa konstaterar att hon alltid är på gott humör och att hon ofta kommer på sig själv att gå omkring på stan och le mot folk hon inte ens känner.

Hon blev anmäld av Folkhälsan i Korpo, där hon arbetat som simlärare och dagistant.

Rösta på luciakandidaterna via Folkhälsans webbplats.

Mera om Finlands lucia 2014svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.