Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 2: Vanessa Eriksson

Vanessa Eriksson, 19 år, kommer från Jomala på Åland. Hon har en merkonomexamen i fickan och är nu i musikinstitutet. Hon känner varmt för att hjälpa andra för hon har själv blivit hjälpt på grund av sin sjukdom.

Vanessa är utbildad merkonom men drömmer om en framtid inom musiken eller vården. För tillfället är hon inne på ett sabbatsår och hon fördjupar sig i musiken genom sång- gitarr- och pianolektioner parallellt med olika inhopparjobb.

Hon är epileptiker och hon har många gånger blivit hjälpt på ett fint sätt. Dessa erfarenheter har gjort att hon också vill hjälpa andra.

- Jag tänkte först att luciajuryn kommer att välja bort mig direkt om jag berättar att jag har epilepsi, men jag tycker att man ska vara öppen. Så det fick bära eller brista.

Hon säger att hon äntligen har hittat rätt medicinering för sin epilepsi och hon har inte fått anfall nu på snart ett år.

- Jag har märkt att många som lider av epilepsi känner sig deprimerade, men jag försöker tänka positivt och ta dagen som den kommer och hittills har det funkat bra.

Varför vill du bli Finlands lucia 2014?

- Jag vill hjälpa andra, lysa upp någons dag och sprida kärlek. Insamlingens syfte, att hjälpa barnfamiljer som har det svårt, är också en viktig orsak. Jag tycker om att träffa folk och göra andra glada och jag är inte rädd för att stå i centrum.

Rösta på luciakandidaterna via Folkhälsans webbplats.

Mera om Finlands lucia 2014svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.