Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 3: Anna Nylund

Anna Nylund, 23 år, från Purmo är utbildad matros och studerar för tillfället till klasslärare i Vasa. Hon målar och ritar gärna, och tycker om att kocka. Att leva hälsosamt är viktig för henne.

Anna är uppvuxen i Purmo i Pedersöre kommun i Österbotten. Hon bor sedan några år tillbaka i Vasa, där hon studerar till klasslärare vid Pedagogiska fakulteten. Vägen dit har dock inte varit spikrak utan har också inkluderat en vända via sjöfartslinjen på Åland, där hon utbildade sig till matros. Nu känner Anna ändå att hon är på rätt väg och ser fram emot att bli lärare.På fritiden tycker hon om att träna, träffa kompisar, rita, måla och att laga mat.

Hon säger att hälsa är något som genomsyrar hela hennes liv. Hon spenderar mycket tid på gymmet eller ute i joggingspåret och tycker om att laga mat – gärna hälsosam mat.

- Jag vill må bra både i kropp och själ och i allt jag gör strävar jag till att uppnå detta. Överlag hoppas jag på att få leva ett friskt och lyckligt liv.

Varför vill du bli Finlands lucia 2014?

- Jag är väldigt glad, social och empatisk. Jag älskar att göra andra glada och jag tror att jag därför skulle vara en bra lucia.

Det var en släkting som anmälde henne till luciavalet och Anna blev naturligtvis jätteglad.

- Då jag var liten brukade jag beundra luciakandidaterna, så det känns fint att nu få vara en av dem.

Rösta på luciakandidaterna via Folkhälsans webbplats

Mera om Finlands lucia 2014svenska.yle.fi/lucia

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.