Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 4: Emilia Nygård

Emilia Nygård, 19 år, är Sjundeåbo. Hon är intresserad av kommunalpolitik, och på sin fritid sysslar hon gärna med musik och mode. Att spendera någon tid på Island, och ett yrke inom modebranschen är något hon drömmer om.

Emilia är uppvuxen i Sjundeå och är en modeintresserad ung kvinna. För tillfället spenderar hon sitt mellanår med att jobba på dagis. Efter årsskiftet är planen att åka till Island för att jobba, och efter det hoppas hon på att få en praktikplats på ett modeföretag i Helsingfors.


Hon har alltid varit intresserad av barn, och har själv tre gudbarn. Hon har också arbetat som simlärare.

Till hennes fritidsintressen hör musik, mode, simning och politik - och då speciellt kommunalpolitik.

- Mitt intresse för politik kommer hemifrån för vi brukar ha ganska "vilda" diskussioner med mina föräldrar om det som händer i Sjundeå. Känslan att man på riktigt kan påverka saker och ting i sina hemtrakter känns spännande.

Varför vill du bli Finlands lucia 2014?

- Jag skulle vara en bra lucia för att jag tar mig tid för andra människor. Jag försöker alltid se saker och ting ur den andres perspektiv.

Emilia har under årens lopp varit med i många luciatåg och tycker att det är en jättefin tradition.

- Det är så mycket mer än att vara den fina flickan som går längst fram, och det är fantastiskt att märka då människor faktiskt blir glada och uppskattar lucias besök. En del har kanske väntat ett helt år på att lucia ska komma och hälsa på.

Rösta på luciakandidaterna via Folkhälsans webbplats.

Mera om Finlands lucia 2014svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.