Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 5: Frida Hasselblatt

Frida Hasselblatt, 19 år, kommer från Esbo men flyttade nyligen till Vasa för att studera till lärare. Hon vet redan nu att lärarjobbet är hennes grej. Hon är en aktiv körsångare och dansar på sin fritid.

Hon är uppvuxen i Esbo och men tog tidigare i höst sitt pick och pack och flyttade från sin hemstad till Vasa för att studera till klasslärare vid Pedagogiska fakulteten.

- Det har varit spännande att flytta hemifrån, för familjen har alltid varit väldigt viktig för mig. Allt har ändå gått över förväntan.Frida trivs bra i Vasa och har hittat nya vänner. Hennes stora intresse är dans och framförallt lyrical jazz, som är en expressiv och lugn dansstil där man tolkar sångtexten genom dansen. Hon hoppas att snart hitta en dansgrupp i Vasa, som sysslar med den här formen av dans.

På fritiden tycker hon om att sjunga och hon är en aktiv medlem i studentkören Pedavoces.

Hon drömmer om att i framtiden få vistas utomlands några år, och att i något skede bilda en egen familj.

Varför vill du bli Finlands lucia 2014?

- Jag har varit tärna i flera år och drömt om att själv få vara lucia.

Hon blev anmäld av sin gudmor och är såklart lycklig över att få vara kandidat. Hon vet vad det hela går ut på eftersom hon varit med tidigare. Trots att det innebär mycket jobb, är det jätteroligt och givande.

- Jag är en glad och positiv person som gärna jobbar med människor, och trots att det kanske låter klyschigt så tycker jag genuint om att göra andra glada.

Rösta på luciakandidaterna via Folkhälsans webbplats.

Mera om Finlands lucia 2014svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.