Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 6: Majken Stenberg

Majken Stenberg, 19 år, är hemma från Tammerfors men är nu bosatt i Helsingfors, där hon är studerar första året vid Hanken. Hon har i flera år tagit lektioner i klassisk sång och är konstnärlig av sig.

På fritiden gillar hon att fotografera, rita, skriva, ta klassiska sånglektioner samt att gå på opera. Förutom sina konstnärliga hobbyer är hon intresserad av utvecklingsekonomi och hoppas att i framtiden kunna hjälpa människor i tredje världen.


- Då jag gick på IB-linjen i gymnasiet läste vi mycket om detta och jag skulle gärna studera ämnet mer. Jag hoppas att jag någon dag kunde vara med och utveckla tredje världens ekonomi.

Majken är aktiv inom olika välgörenhetsorganisationer. Hon säger att hon är en ambitiös person och att en bra karriär är viktig för henne. Hon drömmer om att bli forskare eller författare i framtiden.

Varför vill du bli Finlands lucia 2014?

- Jag är en social person som gärna hjälper människor. Som lucia kan jag sprida glädje och vara en förebild för optimism. Det är viktigt speciellt då det är ganska dystert ute.

Då hon gick i gymnasiet brukade hon tillsammans med några vänner gå till olika ålderdomshem och sjunga julsånger.

- Jag minns hur glada de blev och hur fint det kändes att göra något bra för någon annan.

Rösta på luciakandidaterna via Folkhälsans webbplats.

Mera om Finlands lucia 2014svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.