Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 7: Olivia Andersson

Olivia Andersson, 18 år, kommer från Solf i Korsholm men har nyligen flyttat till Vasa. På fritiden umgås hon med vänner, och musiken har en viktig roll i hennes tillvaro.

Hon är nyinflyttad vasabo och spenderar som bäst ett mellanår och jobbar som servitris på en restaurang.


Hennes fritid fylls med att musicera och att umgås vänner, och hon beskriver sig själv som en människa som har hjärtat på rätt ställe. Hon vill mycket trots att hon inte alltid vågar armbåga sig fram, därför är luciavalet en stor utmaning – om dock en rolig sådan.

- Det var min mormor och min mamma som ville anmäla mig och trots att jag först var lite osäker kände jag ändå efter en stunds funderande att jag ville försöka.

Vad hon vill göra i framtiden är ännu lite oklart men hon litar på att det småningom klarnar. Just nu är hon nöjd med sitt liv, trivs bra på sitt arbete och är tacksam för att få vara luciakandidat.

Varför vill du bli Finlands lucia 2014?

- Jag inspireras av människor som är ödmjuka och sätter andra före sig själv. Jag hoppas själv kunna vara likadan, en som kan ge utan att kräva något tillbaka. Det är ju det som lucia står för – att hon tänker mer på andra än på sig själv.

Olivia säger att det skulle vara en stor ära att få vara med i det här sammanhanget och sprida en sådan atmosfär kring sig.

Rösta på luciakandidaterna via Folkhälsans webbplats.

Mera om Finlands lucia 2014svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Lucia

  • Lucias blodiga historia

    Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

    Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

  • Lucias Via Dolorosa

    Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

    Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia