Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 8: Katariina Karjala

Katariina Karjala, 18 år, kommer från Björneborg. Hon har vuxit upp i ett finskt hem men har gått i svenskt dagis och svensk skola. Hon studerar som bäst till barnträdgårdslärare och funderar på att senare bli lärare.

Katariina är en av de få svenskspråkiga i Björneborg, och för tillfället studerar hon till barnträdgårdslärare på socionomutbildningen vid Satakunnan ammattikorkeakoulu. I framtiden vill hon jobba på dagis eller studera vidare till klass- eller ämneslärare.Vid sidan om studierna jobbar hon i en kiosk, sjunger och spelar piano och gitarr.

Hon har blivit tilldelad skolans kamratstipendium och beskriver sig själv som en god lyssnare och en pålitlig vän.

- Mina föräldrar är finskspråkiga men på min morbrors initiativ placerades min bror och jag i svenskt dagis för att vi skulle lära oss språket. Hela min skolgång har gått på svenska.

Hon säger att det i övrigt är lite svårt att upprätthålla sin svenska i Björneborg men hon passar på att prata svenska med vissa kompisar. Hon är intresserad av språk och gör allt hon kan för att bevara sin tvåspråkighet.

Varför vill du bli Finlands lucia 2014?

- Eftersom jag kommer från en väldigt finskspråkig stad skulle det vara roligt att få vara delaktig i en finlandssvensk tradition.

För Katariina är det viktigt att få hjälpa andra människor och hon ser lucia som en symbol för godhet, renhet och vänlighet – egenskaper som hon gärna identifierar sig med.

Rösta på luciakandidaterna via Folkhälsans webbplats.

Mera om Finlands lucia 2014svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.