Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 9: Sara Lindholm

Sara Lindholm, 17 år, kommer från Esbo. Hon studerar sista året vid gymnasiet Lärkan i Helsingfors. På fritiden är hon föreningsaktiv, skriver dikter och romaner, och jobbar med äldre.

Hon är yngst i luciagänget men hon kommer att hinna fylla 18 år före luciadagen.


Sara är aktiv inom olika föreningar, bland annat i skolans elevkår och i Svensk Ungdom (SU).

- Jag är intresserad av samhället och då jag för något år sedan hittade SU märkte jag att jag trivdes bra där för jag gillar att kunna påverka.

På fritiden sjunger hon vid musikinstitut och tycker om att läsa och skriva skönlitteratur. Dessutom jobbar hon med äldre inom Folkhälsan.

Ifjol, då hon var tärna i luciatåget, kom hon i kontakt med äldre och märkte att hon vill vara där för att hjälpa dem och vara deras kompis. Hon gillar människor från olika generationer så det passar henne fint.

I framtiden hoppas hon få studera och sedan jobba för och med människor.

Varför vill du bli Finlands lucia 2014?

- Jag beundrar och respekterar lucia som tradition. Årets tema för insamlingen är att hjälpa barnfamiljer, och de ligger mig nära hjärtat.

Sara är själv från en nyfamilj så hon vet att det hela sällan går utan svårigheter. Hon har dessutom jobbat med barn inom min församlingen och har kommit i kontakt med barn, som har haft det knepigt.

Hon säger att lucias uppgift är att se de svaga och lyfta fram och hjälpa dem. Speciellt under de här ekonomiskt mörka tiderna finns det många som kämpar, så det är en sak som står henne nära.

Rösta på luciakandidaterna via Folkhälsans webbplats.

Mera om Finlands lucia 2014svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.