Hoppa till huvudinnehåll

Polis utreder bluffakturor i Vörå

Polishuset i Vasa
Polishuset i Vasa. Polishuset i Vasa Bild: Yle/Joni Kyheröinen polishuset i vasa

Vörå kommun, just nu tyngt av flera företags samarbetsförhandlingar och förtroendeutredningen kring kommundirektören, får nu något annat att fokusera på.

I onsdag förra veckan fick Österbottens polisinrättning ta emot en utredningsbegäran kring ett misstänkt brott.

Vörås kommundirektör Christina Båssar och kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt.
Christina Båssar och Rainer Bystedt. Vörås kommundirektör Christina Båssar och kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt. Bild: Yle/Kati Enkvist bystedt

Kriminalöverkonstapel Hannu Riiki har anmälan på sitt bord.

- Det handlar om räkningar som man inom Vörå kommun anser är påhittade, säger han.

Hur stora är beloppen?

- Det rör sig om mer än 20 000 euro, åtminstone.

Ledningen polisanmälde

Bakom polisanmälan finns kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt, SFP, och kommundirektören Christina Båssar.

- Vi har ju sett vissa kostnadsökningar på omsorgssidan som vi har haft under lupp en längre tid. Vi upplevde att vi ville göra en djupare analys av de här siffrorna som låg till grund för bokslutet för 2012, säger Christina Båssar som hade upptäckt ett trendbrott.

"Slumpen avslöjade"

- Det verkade som om något hade skett i kommunens ekonomi. Vi studerade saken noga. Kanske var det också slumpen som gjorde sitt till att det kom upp till ytan, det som pågår.

Omsorgssektorns externa kostnader hade gått 600 000 euro över budget år 2012 och drygt hälften var köp av tjänster. En del av överskridningen kan alltså bero på bluffakturor från det företag som nu misstänks. Enligt uppgift kan kommunen ha lurats på flera hundra tusen euro.

Förundersökning nästa?

Under hösten har kommunledningen, med en del hjäp utifrån, konkretiserat misstankarna så mycket att de har kunnat gå till polisen.

Hannu Riiki kan i det här skedet ännu inte säga vad anmälan kommer att leda till, men nästa steg borde vara att inleda en förundersökning.

- Nu har det bara kommit en undersökningsbegäran. Jag har meddelat kommunledningen i Vörå att jag vill ha mer uppgifter kring vad de grundar sig på, säger Hannu Riiki.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten