Hoppa till huvudinnehåll

Drömmen om sju rätt

Lottobollar.
Lottobollar. Bild: Veikkaus lottobollar

Vem har inte drömt om en lottovinst? Om snabba pengar som undanröjer alla problem. Och om ett bekymmerslöst liv på en sandstrand med evig värme och solsken.

För några år sedan kände sig författaren Anna-Leena Härkönen trött och sliten. Hon började drömma om sju rätt på Lotto Då skulle hon inte längre behöva jobba. Hon skulle skaffa sig en större lägenhet och vintern kunde hon tillbringa i goda vänners lag på Mauritius. Livet skulle bli enkelt. Aldrig skulle hon känna oro över att låneamorteringarna tryckte på eller att hushållskassan sinade.

Lycka att köpa

Sannolikheten att vinna på Lotta är cirka en på femton miljoner. Men andra ord är chansen att kamma hem storkovan försvinnande liten. Det upptäckte också Anna-Leena Härkönen. Någon jackpott blev det inte, men nog en roman om ett par som till sin förvåning prickar alla siffrorna rätt. Kaikki oikein handlar om Kari och Eevi och vad som händer med dem när pengar inte längre utgör en bristvara. Precis som i reklamerna från 70-talet fantiserar de om en ny lägenhet, en ny bil, konditionssemester och en jordenruntresa.

Från dröm till mardröm

Kari och Eevi börjar genast sätta sprätt på pengarna. En splitterny bil måste Kari naturligtvis få och Eevi nya kläder så att hon slipper skämmas. Lottomiljonärer kan absolut inte bo i en förortslya – nej, förmögenhet kräver högt i tak och en respektabel adress. I snabb takt förverkligar Kari och Eevi sina drömmar. Det går så enkelt att inhandla en päls eller en semesterresa och konjak av den bästa sorten att avnjuta till frukosten… Allting tillåter de sig själva tills konsumtionen går överstyr och Kari allt oftare börjar dagen med konjak och Eevi kommer på sig själv med att önska sig ett annat liv än lottomiljonärens.

Vad skulle du göra?
Anna-Leena Härkönens roman visar med alla tydlighet att pengar korrumperar. Eevi är gnidig till sin natur och lottomiljonerna gör henne inte till en generösare person. När väninnan frågar Eevi vad hon drömmer om härnäst, svarar Eevi kort: en ny lottovinst! Inte heller Kari blir en bättre människa, snarare påskyndar pengarna hans fall, när tillgången till alkohol är obegränsad.
Romankaraktärerna i Anna-Leena Härkönens roman är osympatiska och oförmögna att hantera sin oväntade rikedom. När Anna-Leena Härkönen gjorde research för boken stötte hon också på människor som gjorde allt för att dölja sin förmögenhet, människor som lät bli att köpa nya kläder av rädsla för att bli av slöjade som lottomiljonärer.
Hur skulle du själv göra? Slösa bort pengarna som Kari och Eevi eller fortsätta ditt liv som om inget hänt?

Veckans Lasso handlar om snabba pengar, om pengars korrumperande kraft och fattigstämpeln som hänger kvar trots att man varit på semester i Thailand eller blivit ägare till en lyxbil. Förutom Anna-Leena Härkönen medverkar i programmet även pjäsförfattaren Marie Jones, konstnären Maike Lond och teologen och författaren Patrik Hagman.
Programledare: Petter Lindberg
Yle Fem
Lasso 5/11 kl 20:00

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje