Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors är Pisa-turismens mecka

Tatjana Sjevtjenko besökte Diakoni-institutet i Helsingfors.
Tatjana Sjevtjenko besökte Diakoni-institutet i Helsingfors. Tatjana Sjevtjenko besökte Diakoni-institutet i Helsingfors. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström rysk rektor

Närmare 300 utländska representanter för utbildningssektorn har besökt Helsingfors skolor i år. Yle Huvudstadsregionen frågade en grupp ryska rektorer vad de vill ta med sig hem från sina skolbesök.

- Som representant för utbildningssektorn är jag intresserad av Finland för att landet har så många år i följd toppat Pisa-undersökningarna, säger Tatjana Sjevtjenko som är rektor för ett gymnasium i Rostov-na-Donu i sydvästra Ryssland.

Tatjana och hennes kolleger har gått ett utbildningsprogram för lärare som ordnats av president Putin.

- Jag hade en sådan tur som fick komma till Finland, säger Tatjana och ler stort.

Just nu håller man på och reformerar skolsystemet i Ryssland och Tatjana och hennes kolleger försöker insupa så mycket idéer de bara kan från Helsingfors för att göra jobbet hemma i Ryssland smidigare.

Vegetarisk skolmat kan bli exportvara

Jag frågar vad Tatjana tycker har varit de finska skolornas starkaste sidor. Hon plockar fram ett anteckningsblock och börjar bläddra. Sida efter sida är fyllda med snabbt nedskrivna kyrilliska bokstäver.

- Det finns mycket likheter mellan ryska och finska skolor, till exempel det att utbildningen är gratis. Men det som jag verkligen uppskattade var att utbildningen i Finland är praktisk och att eleverna får individuellt stöd under hela sin skolgång, säger Tatjana medan hon ögnar i genom sina anteckningar för att kolla ifall hon glömt att nämna något.

En annan sak som hon gärna skulle ta med sig hem från Finland är smidigare byråkrati.

- Här har lärarna friare händer när det gäller undervisningen och överlag har personalen betydligt färre rapporter att fylla i, säger Tatjana.

Kunde du tänka dig att införa en dag i veckan då det serveras enbart vegetarisk mat i skolan?

- Det borde jag först fråga föräldrarna.

Vad tror du att de skulle säga till förslaget?

- Jag tror att det skulle säga ja.

Helsingforsskolor får hundratals utländska gäster årligen

Endast i år har grundskolorna i Helsingfors fått besök av 295 utländska gäster. Det här handlar om officiella besök som koordineras av utbildningsverket vid Helsingfors stad. Gästerna kan vara allt från ministrar till lärare och rektorer.

Utbildningsverket för statistik endast över de officiella besöken. Därutöver ordnar skolorna egna besök inom ramen för exempelvis Erasmus+ -programmet. En skola kan ordna tiotals utländska besök om året.

Under de senaste åren har de officiella besöken varit från Asien, USA, Norden och Ryssland. De flesta besökare är intresserade av Finlands framgång i Pisa-undersökningarna (därav uttrycket Pisa-turism) men det finns också undantag som är intresserade av mera specifika frågor som exempelvis positiv diskrimminering.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen