Hoppa till huvudinnehåll

Kopimisterna tillber fildelning

Sydstatspastor Marty Mclain med rockare i Stockholm, Sverige
Sydstatspastor Marty Mclain (i mitten förresten) i kvällens avsnitt av The Norden i Yle Fem. Sydstatspastor Marty Mclain med rockare i Stockholm, Sverige marty mclain

-Vårt evangelium handlar om att dela saker på nätet, en låt eller text eller film eller vad som helst.

Att dela är en helig akt för oss, berättar en medlem av Det Missionerande Kopimistsamfundet för The Norden i Yle Fem ikväll.

Som första land i världen godkände Sverige Kopimistsamfundet som officiellt registrerat trossamfund år 2012 och lyfte upp samfundet på samma lista som Romersk-katolska kyrkan, Frälsningsarmén och Ryska ortodoxa kyrkan.
De som i sista hand fattade beslutet om registrering var Kammarkollegiet.

- Vi lägger oss inte i vad man tillber, bara de tekniska kriterierna för ett religiöst samfund uppfylls, förklarar juristen Elin Envall på Kammarkollegiet.

Med tekniska kriterier menar hon allt från registrerat medlemsantal och samfundsstadgar till gudstjänstformalia och liknande.

Ett skämt som blev allvar?

Kritikerna menar att Kammarkollegiet snarare blev utsatta för ett skämt som man på byråkratvis istället tog på största allvar.

Andra menar att Kopimismen bara skulle vara en täckmantel för att kunna hänvisa till religionsutövande i samband med fildelning.

Allt sånt prat förnekar kopimisten Gustav Nipe bestämt - samtidigt som han förvisso är aktiv medlem i Piratpartiet. Nipe är en av cirka 6000 registrerade kopimister och vägen till officiellt erkännande har varit lång.

- Våra två första ansökningar förkastades med tekniska brister i utförandet som lite diffus motivering. Och visst finns det ännu dom som skrattar åt oss, säger Nipe.

Vigsel nästa mål

Ordet kopimist kommer från ”copy me” och förhoppningen är att det registrerade samfundet också ska få rätt att viga folk i framtiden. Helst i en egen kyrka nånstans och då av nån av Det Missionerande Kopimistsamfundets operatörer, som prästerna kallas.

I Yle Fems serie The Norden, tisdagen 4.11, möter den intet ont anande konservativa sydstatspastorn Marty Mclain från Georgia, USA Gustav Nipe. Hur de två hittar varandra ser du kl 19.00 och på arenan.yle.fi!

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje