Hoppa till huvudinnehåll

Låtsasval i Katalonien - "Viktigt fastän inte på riktigt"

Robert Garrigás, Katalonien
Robert Garrigós, bosatt i Helsingfors, åker hem till Barcelona för den historiska dagen Robert Garrigás, Katalonien robert garrigás

På söndag ska katalanerna rösta om självständighet. Men inte på riktigt - valet har förvandlats till ett låtsasval. Bäst kunde det beskrivas som en inofficiell opinionsmätning. I dag förbjöd landets författningsdomstol omröstningen. En sak är ändå säker - närmare en folkomröstning om självständighet har katalanerna aldrig varit.

Robert Garrigós är för tillfället bosatt i Helsingfors och tänker åka hem till Barcelona för att delta i omröstningen. Det gör också många andra katalaner som är bosatta i Finland.

- Det är viktigt fast det inte är ett riktigt val, säger Robert Garrigós. Så här nära ett val har vi katalaner aldrig varit tidigare.

Garrigós, som studerar vid Sibelius-Akademin, hade tänkt poströsta då det ännu såg ut att bli en riktig folkomröstning. Men nu då regeringen i Madrid har förbjudit folkomröstningen finns det ingen möjlighet att rösta på distans.

Vill säga sitt

Inspirerad av Skottland bestämde den katalanska regeringen att en folkomröstning skulle ske den 9 november. Det retade gallfeber på centralregeringen i Madrid som gjorde allt för att stoppa omröstningen. Till slut stoppades folkomröstningen av Spaniens författningsdomstol med motiveringen att en omröstning strider mot den spanska grundlagen.

Den katalanska presidenten Artur Mas inhiberade först folkomröstningen med motiveringen att man inte vill göra något som strider mot grundlagen. Men sedan ångrade han sig.

Artur Mas
Artur Mas är president för Katalonien Artur Mas Bild: EPA/ALEJANDRO GARCIA ciu

- Vi gör det bara under ett annat juridiskt ramverk, vi kallar det en konsultation mellan medborgare, sade Artur Mas i mitten av oktober.

I fredags slog ändå centralregeringen i Madrid fast att också den inofficiella opinionsmätningen är olaglig. Men katalanerna tänker inte backa. Tvärtom triggar Madrids inställning igång starka nationalistiska känslor hos många katalaner.

- Omröstningen är kanske inte juridiskt bindande men det är klart att politikerna måste ta den på allvar. De kan inte låtsas som om den inte skulle ha någon betydelse, säger Robert Garrigós.

katalaner i Finland, La diada
Katalaner i Finland firar den katalanska nationaldagen "La Diada" den 11 september katalaner i Finland, La diada Bild: Roman Sokolov la diada

Katalonien

Katalonien är en autonom region i nordöstra Spanien med 7,5 miljoner invånare.

Katalonien har länge varit Spaniens ekonomiska motor, regionen står för en femtedel av Spaniens BNP.

Katalanerna har varit missnöjda med att en stor del av regionens skatteintäkter går till fattigare regioner i Spanien.

I Katalonien uppfattar sig en majoritet av invånarna som ett folk med ett eget språk, en egen historia och en egen identitet.

Under Francodiktaturen 1939-1975 förbjöds det katalanska språket.

Barcelona, med 1,6 miljoner invånare, är Kataloniens huvudstad.

Francodiktaturen

Garregós, som är från Barcelona, minns tiden då Franco regerade över Spanien. Då var det katalanska språket förbjudet och kulturella yttringar likaså. Det var inte heller tillåtet att ge sitt barn ett katalanskt namn.

- Jag var var nio år då Franco dog år 1975 och jag minns hur vi under familjemiddagen höjde en skål för hans död.

I dag är katalanskan ett officiellt språk. Regionen har en viss autonomi men för majoriteten av katalanerna räcker det inte. För Garrigós handlar det om identitet, han känner sig inte spansk.

- Min identitet har inget med det spanska att göra. Jag är katalan, det är något helt annat än att vara spansk.

Ett pseudoval

Finlandssvenska Cecilia Helenius som är fast bosatt i Barcelona sedan tolv år tillbaka vet ännu inte om hon kommer att delta i omröstningen på söndag. Fastän hon inte är spansk medborgare så har hon tidigare röstat i regionala val.

Cecilia Helenius, Katalonien
Cecilia Helenius och hennes dotter Lucia är bosatta i Barcelona Cecilia Helenius, Katalonien Bild: Saku Lehtinen cecilia helenius

- Jag är skeptisk, omröstningen verkar inte vara genomtänkt. Det verkar vara osäkert var man kan rösta. I nyheterna säger de att det inte finns tillräckligt med urnor och lokaler.

- Jag tycker inte heller att det är speciellt demokratiskt att ordna ett pseudoval med några veckors varsel.

Känsligt ämne

I Katalonien pågår sedan en tid tillbaka en renässans för allt som är katalanskt. Stödet för att bryta sig loss från Spanien har ökat under de senaste åren. Många upplever att det rika Katalonien ger mer pengar till Spanien än vad man får tillbaka.

katalonien, karta
katalonien, karta katalonien

Opinionsmätningarna visar att majoriteten av katalanerna stöder självständighet, många har inte beslutat sig. En klar majoritet är ändå för att en folkomröstning ordnas.

Självständigheten är en väldigt känslig fråga, säger Helenius

- Just nu vågar man inte tala öppet om ämnet, speciellt inte om man inte stöder självständighet.

Läs också