Hoppa till huvudinnehåll

Nåtad, fiskbensmönstrad ekparkett

Ekparkett med nåtning
Ekparkett med nåtning Ekparkett med nåtning Bild: YLE/Strömsö nåtning

Parkettgolv blev vanliga på 1600-talet i högreståndsbyggnader. De äldsta modellerna var lagda med breda golvbräder som man placerade i stora mönster, t ex fiskbensmönster. Nåt kallas den mörka, elastiska massa man kan se mellan trästavarna på många segelbåtdäck. Massan gör att ett båtdäck hålls tätt fast trästavarna sväller och krymper. Jim kombinerar dessa traditioner och gör ett nåtat parkettgolv.

Parkettgolv

Parkettgolv kan ha funnits redan på medeltiden, men det var först på 1600-talet som det blev vanligt att man satte in parkettgolv och då främst i högreståndsbyggnader. De äldsta modellerna var lagda med breda golvbräder som man placerade i stora mönster som t ex fiskbensmönster.

Under 1700- och 1800-talen var parkett populärt i olika omgångar. Det lades parkett i ek, men också i furu. Parketten lades inte enbart i fiskbensmönster utan också i rutor och andra mönster. I slutet av 1800-talet tillverkades parkettgolv i snickerier och levererades i färdiga rutor. Mönster som stjärnor, romber och rutor var vanliga.

Parkettbräderna eller -stavarna spikades till en början med handsmidda spikar så att spikskallen var synlig. Senare började man spika fast parketten i kanten så att spiken gömdes. Parkettgolv lades vanligtvis på ett undergolv av enklare granbräder.

Nåtat golv på segelbåt.
Nåtat toagolv Nåtat golv på segelbåt. Bild: YLE/Strömsö nåta

På 1930-talet började man tillverka lamellgolv. Lamellgolvet tillverkas av tunna stavar som limmas på en skiva av träfaner. Lamell- och laminatgolv har i viss mån ersatt de massiva parketterna. Lamellgolvet levereras oftast färdigt ytbehandlade. I kanten av lamell- och laminatskivorna finns oftast en finurlig spånt som gör att man enkelt klickar ihop hela golvet på ett enkelt sett. Lamell och laminatgolv lägger man flytande som det kallas när golvet inte fästs i underlaget.

Björk och bok har varit populära träslag i lamellgolv. Under de senaste åren har också en uppsjö av special lamell- och laminatgolv dykt upp. En golvyta kan se ut som en gammal sliten stockvägg eller som bordläggningen på en gammal träbåt. Skojigt och allt i enlighet med en av dagens trender det fula är det nya fina.

Nåtade teakdäck

Nåt kallas den elastiska massan som man kan se mellan trästavarna på många segelbåtdäck. Ett båtdäck är utsatt för väder och vind och massan gör att däckat hålls tätt fast trästavarna sväller och krymper. Båtdäck kan vara gjorda i flera olika träslag men det vanligaste är teak. Teak är ett hårt och vädertåligt träslag. Teakvirke odlas men eftersom det är ett dyrt träslag som också växer i den fria naturen har teaken varit orsak till skogskövling i många delar av världen. Man har försökt få bukt på problemet med att noggrant kontrollera varifrån teaken kommer. Nuförtiden finns också fina skötselfriare teakliknande material i båtindustrin.

Fiskbensmönstrad nåtad dörrtrall i ek

Att lägga ett helt golv av massiva parkettstavar eller att göra ett båtdäck med nåtmassa och trästavar är tidsdrygt och krävande. Det är ändå två tekniker som är roliga att pröva på och kombinerar man dem till en liten dörrtrall så kan man ändå få in känslan av trä i sitt hus. Förutom att det handlar om trästavar i båda hantverken finns det också likheter i hur man jobbar med dem båda.

Fiskbensmönstret i ekparketten kommer från att stavarna radas i 45 graders vinkel utgående från ett mittstreck. Varannan rad lutar åt ett håll och varannan åt det andra. Det finns ekstavar med spånt och utan. Det finns tjocka stavar och tunna. Den typ av ekparkett som användes till dörrtrallen är 10 mm tjock och färdigt radad i fiskbensmönster på ett nät.

När man lägger ett helt golv gäller det att vara noggrann med några saker:
- Golvet som parketten skall läggas på måste vara alldeles jämnt.
- Rita ut ett streck på mitten av golvet. (Strecket måste vara spikrakt för att mönstret skall hålla ihop.) Sätt ut första raden riktigt noggrant och låt torka. (Detta för att ha ett utgångsläge som sitter stadigt. Limmet gör att stavarna lätt glider iväg om man inte är försiktig).
- Använd en limkam och stryk ut ett lika jämnt lager med lim överallt. (Om limmängden varierar kommer stavarna på olika höjd vilket i sintur leder till mer slipningsarbete).
- Det är lättare att jobba med ett litet område åt gången. Limmet torkar relativt fort.
- Om man tar en paus eller lägger golvet under många dagar måste man putsa bort extra lim från golvet runt parkettstavarna.

Jim s nåtade dörrtrall i ekparkett.
Nåtad dörrtrall i ekparkett. Jim s nåtade dörrtrall i ekparkett. Bild: YLE/Strömsö dörrtrall

Nåtningen

Fräs eller såga spår i ekstavarna för att få ett utrymme och exakt lika stora springor för nåtmassan. Varannan stav skall ha ett spår på ena långsidan och varannan stav på den andra långsidan.
Borra hål för skruv och träplugg.
Dra upp ett streck i mitten av skivan.
Limma och skruva fast ekstavarna i fanerskivan. Fanerskivan som fungerar som undergolv och stavarna limmas och radas ut i ett fiskbensmönster.
Limma träpluggarna i skruvhålen. (Det finns pluggborrar i olika storlekar och man behöver ha en borr som gör hålet och en som gör pluggen).
Fyll springorna med nåtmassa. En järnspackel fungerar bra att jämna av ytan med.
Låt torka.
Sandpappra bort överlopps nåtmassa. En bandslipmaskin fungerar bra.
Ytbehandla eken med t ex olja eller lack.