Hoppa till huvudinnehåll

Övergivna bastuns svarta kabinett

Den övergivna fattiggården i Malax döljer många hemligheter. Man kan utforska huset i timtal och fascineras av det liv som utspelats här och beundra alla fynd i det öde huset.

Men det lönar sig att vara noggrann och utforska också de skrymslen och utrymmen man inte skulle tro att döljer några hemligheter. Det lärde sig åtminstone Marjo Levlin.

Öde hus

Det här är en serie om öde hus och ställen där vi besöker allehanda platser som Gud och samhället glömde bort.
Här kan du kolla in alla husen.

Konstnären Marjo Levlin hade redan som barn lekt i huset men det var först i vuxen ålder hon julhelgen 2008 gjorde sitt livs upptäckt i en av de mindre byggnaderna, nämligen bastun.

Levlin fick tillstånd att ta skatten tillvara och har förevisat den på utställning.

Någon annan skulle kanske ha försökt tjäna pengar på de unika fynden men som konstnär ville Levlin dela med sig av en svunnen värld.

Den vite shejken

Louis Billing föddes 1888 i Kuopio och han levde hela sitt liv i cirkusvärlden. Hans far skötte en hästdriven karusell och modern sålde biljetter.

Från och med 1915 följde han med Knut Lindbergs cirkus som hade både skjutbana och karusell.

Det svarta kabinettet som han tog över härstammade från Tyskland. Max Auzinger var en tysk skådespelare som upptäckt att man kunde skapa en magisk effekt genom att drapera ett rum med svart sammet och låta en svartklädd osynlig assistent lyfta och rotera på föremål.

Auzingers artistnamn blev Ben-Ali-Bey och hans show blev känd i Europa. Till Finland kom numret med Billings svärfar Buckhardt-Hansen som höll på med det från slutet av 1800-talet till mitten av 30-talet då han lade av.

Louis Billing nappade konceptet och turnerade som den vite shejken fram till 1968. Billing dog 1980.

Man kan bara spekulera vad hans samling svartkonst-grejer och cirkusprylar varit med om innan Marjo Levlin hittade dem i bastuförrådet. Vissa hade till och med kodynga på sig vilket tyder på att de legat utomhus.

Levlin som hittade de bortglömda föremålen 2008 döpte sin konstinstallation till ”Humbugtältet & Det svarta kabinettet”.

För en urban explorer är ett fynd som detta rena rama lottovinsten. När jag besökte fattiggården i maj 2014 kliade det i fingrarna att ta med mig ett av den vita shejkens kort som minne, men jag lät bli.

Ni kan läsa mer om mina äventyr i fattiggården här.

I Levande arkivet hittas en intervju från 1974 med Louis Billing själv.

Läs också