Hoppa till huvudinnehåll

Sibelius 150 år firas i Lovisa med nollbudget

Bild: Yle järnefelts porträtt av sibelius

Det är 150 år sedan Jean Sibelius föddes nästa år, dvs 2015. Också Lovisa är med bland dem som firar. Staden vill presentera sig som Sibelius' stad.

Lovisa kommer att föra ut Sibelius musik bland barn och unga i skolorna. Staden ordnar konserter med Sibelius musik. Stadens kulturväsende kommer också att samarbeta med andra kulturaktörer, bland andra dansinstitutet i Lovisa. Institutets vårgala kommer att handla om dans till Sibelius musik. Ungdomarna har möjlighet att själva delta, både som dansare och som publik, säger Jenny Olsson-Korsu, chef för biblioteks- och kulturväsendet i Lovisa.

Stadens guider ordnar promenader i Sibelius fotspår, sommarutställningen Jean Sibelius 150 år och kurorten Lovisa 150 år handlar om epoken då Sibelius tillbringade sina somrar i Lovisa.

Sibeliusdagarna i Lovisa 2015 kommer självfallet att ha som tema Sibelius musik, bland annat Kullervosymfonin som delvis är skriven i Lovisa.

Kulturväsendet i Lovisa har inte reserverat extra pengar för Sibelius-jubileumsår. Budgetförslaget för nästa år håller sig på samma nivå som tidigare. Evenemangen ska ordnas med de vanliga anslagen, de fördelas på annat sätt säger Jenny Olsson-Korsu.

Däremot kommer marknadsföringen och turistväsendet i Lovisa att satsa på Sibelius. Staden kommer att presentera sig på resemässan som en Sibeliusstad.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland