Hoppa till huvudinnehåll

Skiftarbetare har sämre minne

Narkolepsi gör att man drabbas av en oemotståndlig trötthet när som helst under dagens lopp. Bild: Yle/Pekka Sipilä
Sömnbrist som skiftarbete ger upphov till försämrar minnet. Narkolepsi gör att man drabbas av en oemotståndlig trötthet när som helst under dagens lopp. Bild: Yle/Pekka Sipilä Bild: Yle/Pekka Sipilä utmattning

Att jobba i skift under en längre tid kan försvaga minnet och hjärnans funktionsförmåga, visar en ny fransk undersökning. Vid Arbetshälsoinstitutet säger man att både arbetsgivare och arbetstagare borde bli bättre på att beakta effekterna av skiftjobb.

Forskarna i den franska undersökningen kom fram till att personer som har jobbat med skiftarbete längre än tio år har ett sämre arbetsminne, jämfört med den normala nivån.

Försämringen som skiftarbetet orsakar, motsvarar ett åldrande på sex och ett halvt år. Den kognitiva förmågan återgick till det normala fem år efter att en person har slutat arbeta i skift.

Vid Arbetshälsoinstitutet säger äldre forskare Sampsa Puttonen att resultatet av undersökningen är angeläget.

- Speciellt i dagens arbetsliv krävs det att arbetstagare ska kunna lära sig i arbetet, en förmåga som skiftarbete alltså försämrar, säger Puttonen.

Enligt honom har det gjorts liknande undersökningar i Finland, där forskare kommit fram till ungefär samma resultat som i den franska undersökningen.

För lite sömn

Det är stress och sömnbrist som kan leda till att den kognitiva förmågan försämras.

Puttonen menar att både arbetstagare och arbetsgivare borde bli bättre på att beakta att skiftarbete är tyngre än dagsjobb. Arbetsgivare borde följa med att arbetstiderna inte blir för belastande för arbetstagarna. Men också arbetstagarna själva borde se över sin kost och hur hälsosamt de lever.

- Olika branscher borde även själva fundera över vad som förbättrar livskvaliteten i just den branschen. Det kan exempelvis handla om att se till att arbetstagarna har tillgång till näringsrik mat också på natten.

Enligt Puttonen har intresset för att lindra följderna av skiftesarbetet växt under de senaste åren, något han ser som positivt.