Hoppa till huvudinnehåll

Styrelsen vill lägga ner hjärtkirurgin - igen

Operation
Arkivbild Operation Bild: YLE: AP Graphics Bank operation

Styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt föreslår att hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus ska läggas ner från och med nästa år.

Med siffrorna 7-3 beslöt styrelsen att godkänna budgeten för nästa år utan hjärtkirurgi. Genom att avsluta hjärtkirurgin sparar sjukvårdsdistriktet enligt sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga 1,3 miljoner euro. Honga föreslog i sitt budgetförslag att sjukvårdsdistriktet skulle spara på andra sätt, till exempel genom att permittera personalen.

- Vi diskuterade länge och vi funderade på många olika alternativ. Men för att vi ska kunna möta de sparkrav kommunerna har satt på oss måste vi spara ordentligt, säger styrelsens ordförande Hans Frantz, SFP.

Monica Sirén-Aura, Greger Forsblom och Per Hellman röstade för att hjärtkirurgin skulle fortsätta, Sven Grankulla var inte närvarande på dagens möte.

Om sjukvårdsdistriktets fullmäktige godkänner styrelsens förslag till budget kommer hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus att läggas ner nästa år.

- Det här är ju en väldigt svår fråga som delar åsikterna, säger Frantz.

Den grupp som hade tillsatts för att hitta en hållbar lösning för hjärtkirurgin vid centralsjukhuset föreslog att hjärtkirurgin skulle fortsätta till år 2017. Hjärtgruppens rapport går också vidare till sjukvårdsdistriktets fullmäktige som har möte den 24 november.