Hoppa till huvudinnehåll

30 jobb hotade på jeansfabrik i Keitele

uppvikta byxben
uppvikta byxben Bild: x3m rådenim

Ett av Finland största företag inom klädbranschen samarbetsförhandlar. I framtiden ska jeansen sys upp i Estland. Klädindustrin är i ett brytningsskede.

För några år sedan såg det ut att bli en liten tillväxt, men nu har mängden arbetstagare inom kläd- och textilindustrin igen börjat minska.

Trettio jobb är hotade på en jeansfabrik i Keitele. M.A.S.I Company samarbetsförhandlar och att flytta en del av produktionen till Estland är aktuellt. Jeansen ska ändå tvättas och packas i Finland också i framtiden.

- En stor del av våra sömmerskor har jobbat i 40 år, så de når pensionsåldern på 63 år och vill njuta av pensionärslivet. Eftersom det är ett grupparbete att sy upp jeans är det enklare att flytta produktionen till Estland än att stegvis ta in nya sömmerskor, säger Pekka Vyyryläinen som är vd för M.A.S.I Company.

Textil- och klädindustrin sysselsätter idag bara en tiondel så många arbetstagare som under de goda dagarna på 1980-talet.

- För några år sedan såg det ut att bli en liten tillväxt, men nu har mängden arbetstagare inom kläd- och textilindustrin igen börjat minska, säger Timo Vallittu som är ordförande för Industribranschernas fackförbund TEAM.

Branschen i ett brytningsskede

Det har varit en lönsam affär att tillverka jeans i Finland, även om marginalerna är små. M.A.S.I Company har investerat en halv miljon euro i tvättmaskiner som sparar vatten och är skonsamma för miljön. Tvätten är en viktig del av jeanstillverkningen.

- Vi har haft en lönsam verksamhet här i Finland sedan 2004. Det är en svår bransch där vinstmarginalerna är små och man måste hitta egna lösningar, säger Pekka Vyyryläinen på M.A.S.I Company.

Enligt textil- och klädindustrins branschorganisation Finatex förändras arbetsplatserna i branschen.

- Många företag inom klädindustrin lever nu i ett brytningsskede där det inte finns så många jobb för sömmerskor. Men i det stora hela minskar inte jobben i branschen så mycket. Idag har företagen mera arbetsuppgifter inom design, anskaffning, logistik och marknadsföring, säger Anna-Kaisa Auvinen som är vd för Finatex.

Det var Savon Sanomat som först rapporterade om att jeansfabriken i Keitele flyttar produktion till Estland.