Hoppa till huvudinnehåll

Alkoholstopp i Tallinn på söndagarna

Bild: yle alkohol

Tallinn skärper reglerna för när man får sälja alkohol. Från och med den åttonde mars nästa år säljer butikerna i den estniska huvudstaden inte längre alkohol på söndagarna.

Dessutom stoppas alkoholförsäljningen i restauranger och barer vid midnatt på söndagarna. Beslutet från Tallinns stadsstyrelse gäller i ett halvår.

Försäljningsstoppet ska skydda ungdomen heter det. I fortsättningen får inga alkoholbutiker finnas närmare än femtio meter från en skola.

Nättidningen Baltic Guides chefredaktör Mikko Savikko säger till Yle att man i Estland misstänker att förbudet leder till att folk börjar hamstra alkohol, vilket bara ökar alkoholförbrukningen.

Han undrar hur det kommer att gå för alkoholbutikerna i hamnarna, men tror inte att de finländska turisterna kommer att känna av förbudet.

- Finländarna kan köpa alkohol på båten också i fortsättningen. Prisnivån är ungefär den samma som i land, säger Savikko.

Finländarna kommer nog att åka till Tallinn i samma utsträckning som förr, säger Savikko. Det är bara de som planerar att hämta större alkohollaster över Finska viken som måste fundera på vilken veckodag de åker.

Helsingin Sanomat var först med att rapportera om alkoholförbudet.