Hoppa till huvudinnehåll

Karleby ska bli ett vardagsrum

Karleby centrum oktober 2014
Det ska bli mer gågata, mer kultur och mer träffpunkter i Karleby centrum. Karleby centrum oktober 2014 Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist karleby centrum

Om tio, tjugo år ska Karleby centrum vara ett ställe man kommer till för att umgås, inte bara för att shoppa. Parkeringar och andra fula "gluggar" har försvunnit från stadsbilden. Så tänker sig stadens planläggare framtiden.

Centrum av staden ska bli ett vardagsrum. Mer gågata, mer aktiviteter och varför inte glastak över någon gata.

- Så att man åker in till stan för att se vad som är på gång, att folk möts och träffas där, säger generalplanearkitekt Päivi Cainberg.

Generalplanearkitekt Päivi Cainberg i Karleby
Generalplanearkitekt Päivi Cainberg. Generalplanearkitekt Päivi Cainberg i Karleby Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist päivi cainberg

Hon räknar med att det som i dag är stora parkeringsområden kommer att bli lägenheter och affärskomplex.

Hagströms hörn och Atomo-tomten i Karleby
Tomma tomter och gråa parkeringsplatser ska försvinna. Hagströms hörn och Atomo-tomten i Karleby Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist hagströms hörn

- Vi har ännu vissa tomter som är som gluggar i en mun. Tomter vi borde utveckla och få attraktivare. Jag tror de är bebyggda om 10, 20 år.

Det handlar bland annat om Järnvägstorget, Niemis tomt och området kring Hagströms hörn samt hotell Nukkumatti.

Matta av egnahemshus

De senaste åren har Karleby bjudit ut ungefär 100 egnahemstomter per år. Enligt Cainberg är det en sak som måste tas till diskussion snart.

- Nu har vi en matta av egnahemshus runt staden. Men hur mycket mark har vi till vårt förfogande i framtiden?

Enligt Cainberg måste planläggarna också beakta att det i dag finns kring 170 egnahemshus till salu i Karleby. Ett alternativ är att staden ger ut färre tomter för att styra köparna till de äldre husen.

- Det är bra områden nära service. Men hur får vi de här husen från 1960-, -70 och 80-talen attraktiva?

Eftersom pensionärerna blir fler gissar Cainberg att det kommer att behövas rätt många nya lägenheter i centrum. Men Karleby ska fortsätta vara en stad med många lager - en blandning av av toppmoderna ettor och neristans trähus.

- Vi behöver både högt och lågt och många olika lager. Också nya sätt att bygga, ekologiskt eller våningshus i trä.

Gränsen vid Perho å och Kvikant

Något som planläggarna funderar på just nu är hur långt mattan av egnahemshus ska få breda ut sig.

- I öster är gränsen vid Perho å, i väster går den ungefär vid Kvikant.

I söder ska de detaljplanerade bostadsområdena finnas på stadssidan eller norr om den omfartsväg som eventuellt kommer att byggas mellan Karleby och Kelviå.

- Vi kan inte gå söder om den utan måste ha en kompakt stad, säger Cainberg.

Men staden har också planer för byarna i Karleby. Enligt en ny generalplan finns 340 tomter de närmaste 15 åren i Såka, Rödsö, Öja och Vittsar.

Fram med kristallkulan

De senaste tio åren har Heinola handelsområde vuxit från noll till 4-5 hektar. Satsningen där kommer att fortsätta.

- Enligt de nationella råden för hur man ska planera en stad så borde kommersen styras in till centrum.

Men Cainberg frågar sig var de stora enheterna skulle få plats. Och är det vettigt att så mycket mark går åt till stora parkeringar? Därför blir det satsningar både i centrum och på Heinola.

Just nu försöker planläggarna ta fram kristallkulan för att få reda på vilka sorts fastigheter som behövs i centrum om några år. Enligt Cainberg är bra planer a och o då det gäller att göra centrum mer attraktivt.

Har man mångsidigt utbud kan man genast erbjuda något då en affär eller ett företag behöver lokaler.

- Så att vi har klara planer redan innan en verksamhet kommer hit. För då kan man fort gå vidare med själva byggprojektet.

  • På spåret - underhållande, unikt och avskräckande svårt

    30:e säsongen på Yle Arenan, fredagar kl. 21.00.

    Vart är vi på väg? VART ÄR VI PÅ VÄG??!! Nej, jag är ingen "nyhetsjunkie" som med med fasa följer de nya turerna i regeringskrisen eller förundras över strejkvågen som sköljer över landet. Lite fundersam är man ju över världsläget också men det som får en att verkligen undra vart man är på väg är Sveriges, och därmed väl också Nordens, största frågesportsprogram. Jag är inte ensam där jag sitter som klistrad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten