Hoppa till huvudinnehåll

Konstpris till Cirkuskonstnär Antti Kulmala

Antti Kulmala medverkade bland annat i föreställningen Cirque Dracula under kulturhuvudstadsåret i Åbo. Bild: Åbo 2011 cirque dracula

Egentliga Finlands konstkommission belönade Kulmala för hans mångsidiga arbete som cirkuskonstnär.

Antti Kulmala utexaminerades år 2005 från cirkuslinjen vid Turun Taideakatemia. Efter det har han bland annat uppträtt, regisserat och verkat som producent i föreställningarna av sin egen grupp SirkusUnioni.

Gruppens hemscen är Barker-teatern i Åbo.

Som cirkuskonstnär har Antti Kulmala uppträtt i rollerna som akrobat, jonglör och eldkonstnär. Under Åbos kulturhuvudstadsår var han med och producerade föreställningen Cirque Dracula där han spelade rollen som Doctor Zello. Kulmala har också medverkat i föreställningar vid Åbo Stadsteater och Åbo unga teater.

Kulmala har varit med i projektet Vaikuttava sirkus och framfört cirkusföreställningar för bland annat synskadade barn. Han har också fungerat som en dansfadder för åldringar i anstaltsvård och som ordnat workshoppar för barn på turnén Kesäkulkurit organiserad av Regionala danscentret i Västra Finland.

Priset delas ut av Egentliga Finlands konstkommission. Kommissionen beviljar priset på 5000 euro som erkänsla för förtjänstfullt och idogt arbete till förmån för konsten i Egentliga Finland. Det delades ut i Åbo på onsdag kväll.

Konstpriset har tilldelats sedan 1969.

 • Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum

  Se videon från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

  Just nu rivs det stora hotellet Hamburger Börs alldeles intill Salutorget i Åbo centrum. Det är ett jätteprojekt som kräver precision. Snart ska ett nytt hotell ersätta det gamla som blev klart 1979. Se video då väggar rivs.

 • Nyhetsquiz: 5G, regnskog som brinner och nya regler på Instagram

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Skulle du ta på dig ett armband med texten “feminist”?

  Vad är en feminist? F-ordet väcker debatt.

  I serien F-ordet försöker Ulrikke Falch, känd från tv-serien Skam, få en hel skola att bli feminister genom att dela ut armband till de som står på hennes sida. Den provocerande serien väcker debatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland