Hoppa till huvudinnehåll

Möjligheterna att integreras på svenska ska bli bättre

Bild: Yle immigrant

Invandrare ska få bättre möjligheter att integreras på svenska. Det lovar arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) i ett svar på ett skriftligt spörsmål av riksdagsledamot Christina Gestrin (SFP).

Den senaste tiden har det framkommit fall där myndigheterna inte har beviljat integrationsstöd till de som vill studera svenska som en del av integrationsplanen. Yle Huvudstadsregionen rapporterade tidigare om fallet med Alexandr som bland annat fick höra att han inte får bostadsstöd ifall han tänker studera svenska.

Gestrin anser att invandrare har laglig rätt att välja vilket språk de vill lära sig. Medan till exempel serviceförman Sirpa Jylkkä vid arbets- och näringsbyrån i Esbo anser att studier i svenska inte är en rättighet.

Instruktionerna uppdateras

Enligt Ihalainen håller Arbets- och näringsministeriet som bäst på att uppdatera tillämpningsinstruktionerna för integrationslagen. I arbetet beaktar ministeriet bland annat skrivningarna i nationalspråksstrategin och den svenskspråkiga arbetsmarknaden.

Ihalainen säger att det hittills har funnits möjligheter att integreras på svenska främst i Österbotten och att behovet av integration på svenska kommer att växa särskilt i huvudstadsregionen.

Gestrin säger i ett pressmeddelande att hon är glad att arbetsministern tar tag i saker.

- I hans svar kommer det klart fram att man på ministeriet har registrerat problemet och att man nu går in för korrigering, säger Gestrin i pressmeddelandet.