Hoppa till huvudinnehåll

OK Trian slukade tre föreningar

På gott och ont försvinner de anrika orienteringsklubbarna, OK Orient, IF Sibbo-Vargarna och Akilles OK när den östnyländska orienteringsjätten OK Trian tar över verksamheten. Antagligen mest på gott eftersom verksamheten nu breddas och effektiveras, anser åtminstone Trians styrelsemedlemmar.

Separat har de tre nämnda föreningarna nått framgång på flera olika nivåer. Både Akilles OK och IF Sibbo-Vargarna snusade till exempel på framgång i Jukola-kavlen på 60-talet. OK Orient har i sin tur varit den framgångsrikaste klubben på seniornivå under de senaste åren, med en 21:a placering i Jukola som bevis.

På ungdoms- och juniornivå har framgång nåtts med jämna mellanrum. Trots detta har realiteterna kommit emot. FSO-klubbarna har tappat många talanger till större finländska och också utländska klubbar, något OK Trian skall råda bot på.

- Vi skapar nu en bra bred verksamhet på alla nivåer. Alla medlemmar, även toppen, får bra träningsmöjligheter när vi kan sprida på ansvaret, säger Anders Lindahl som är styrelsemedlem i OK Trian och tidigare viceordförande i Akilles OK.

Efter sammanslagningen har OK Trian 650 medlemmar och nya välkomnas.

- Vi skall defintivt satsa på våra egna juniorer och deras framtid. Tävlingen hårdnar och det finns massor med utländska orienterare i många av de stora klubbarna i Finland. Om någon visar intresse för att komma till OK Trian så är det visserligen fritt fram, funderar styrelsemedlem Ulrika Holmgren med ett förflutet i IF Sibbo-Vargarna.


OK Trians första ordförande Jari Johansson fungerade tidigare i OK Orient som viceordförande. Han anser att fusionen har gått både lätt och snabbt.

- Det var inte så svårt att få merpartens tankar in i samma banor. Det goda är att vi får så många fördelar. Vi får flera frivilliga som jobbar för sporten. Det gynnar idrottarna. Det blir mera tävlan inom klubben. Vi kan bilda flera budkavlelag så att alla kan delta. Dessutom kommer grundjobbet fortfarande att ske på var och ens hemort som hittills, så länge de är unga. Vi kommer inte att börja toppa lagen före idrottarna är lite äldre.

Johansson sticker inte under stolen med att OK Trian också vill nå framgång på toppnivå. Jukola- Tiomila- och Venla-framgång intresserar. Dessutom strävar OK Orient efter att uppfostra topporienterare som kan tävla för Finland på landslagsnivå.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport