Hoppa till huvudinnehåll

Svenskan flödar vid Luckan i Åbo

Språkbad vid Luckan i Åbo
Fullt vid borden då finskspråkiga samlas för att tala svenska vid Luckan i Åbo. Språkbad vid Luckan i Åbo Bild: Yle/Johanna Ventus språkbadsträff

Stort intresse för att tala svenska i Åbo. På onsdagar är det fullt hus vid Luckan i Åbo då finskspråkiga samlas för att dricka kaffe och tala svenska.

Varje onsdag ordnar Luckan i Åbo språkbadsträffar för finskspråkiga. Det är fri samvaro över en kopp kaffe som gäller - utan läxor, föreläsningar, kursavgift och närvaroplikt. Ett koncept som visat sig vara lyckat och på onsdagar är Luckan full av pratglada finskspråkiga. Diskussionerna vid kaffebordet går dock på svenska.

Tuula Nissi är en av de som kommit till Luckan för att få tala svenska.

- Jag har talat svenska i skolan och i mitt arbete men man glömmer så lätt när man inte använder språket.

För att upprätthålla den svenska hon kan tycker Nissi att språkbad fyller en viktig funktion. Hon påminner också svenskspråkiga om att inte vara så snabba med att byta till finska.

- Svenskspråkiga är så hövliga. Så fort de hör att jag inte talar perfekt svenska så byter de till finska.

Borde de fortsätta tala svenska?

- Ja absolut, ge mig bara lite tid att tänka ut vad jag ska säga, säger Nissi.

Hedda Mether, verksamhetsledare vid Luckan i Åbo, är glad över det stora intresset för språkträffarna.

- Det är så roligt att se vilket stort intresse det finns för att tala svenska. Ofta hör man bara negativa synpunkter på svenskan men det här visar att det finns massa människor som vill lära sig svenska, säger Mether.

Språkträffarna pågår hela hösten. Den tidigare gruppen träffas klockan 15-16.30 och kvällsgruppen samlas klockan 17.30-19.