Hoppa till huvudinnehåll

Tammerforssvenskarna utgör en liten men livskraftig minoritet

I Tammerfors utgör den svenskspråkiga minoriteten 0,5 % av stadens befolkning. Men man har en skola och en svensk församling och en liten tidning. Rundradion besöker språkön i några repriser.

Söndagsöppet besöker Tammerfors 1984. Vad vet man på Tammerfors gator om den svenska minoriteten? Söndagsöppet skall skingra okunskapen om minoriteten som består av 1200 svenskspråkiga i trakten. Tammerforsbornas sociala struktur är främst högtutbildade, tjänstemanna- och akademiker.

Den svenska församlingen
Den gamla kyrkan vid torget i Tammerfors är samlingsplats för den svenska församlingen. Kyrkoherde Håkan Palin är född i Petalax, och har kommit från Houtskär till Tammerfors. Församlingen har 850 medlemmar.

Hur hålla svenskan är stark?

På järnvägsstationen träffar Söndagsöppet konduktör Kurt Lund, som flyttade med sin familj som litet barn från Borgå. Kurts fru är också svenskspråkig, och alla fem barnen går i Svenska samskolan.
Kurt Lund säger att man inte har problem med svenskan nuförtiden, men på 1930-talet kunde man inte tala svenska, då fick man på käften. Han tror inte svenskan dör ut.

Elisabeth Sucksdorff är lärare vid språkcentret på universitetet. Hon har flyttat till staden som sjuåring, och trivs i staden.

Svenska Samskolan i Tammerfors

I det svenska skolkvarteret finns daghem, låg- och högstadium finns samlade under samma tak. Där finns också det svenska hemmet, där svenska föreningar samsas. Torger Palin leder de begåvade musikaliska eleverna. Lågstadiet har 99 elever, berättar Saga Lundell. Men språket på rasterna är finska. Ungefär 40 % av eleverna är från svenskspråkiga, 40 % tvåspråkiga och 20 % finskspråkiga. Av dem är vissa återflyttare från Sverige.

Helena Miller från Kyröfors går på klass 1 G i gymnasiet. Där är sju stycken av trettio återflyttare. Lärare Mark Wallenius berättar om de återflyttande eleverna. Skolorna i Sverige och Finland är så olika att flyttningen ibland bereder svårigheter. Eleverna kan ofta tala finska, men inte skriva. Marjo Jamalainen och Juha Tiilikka har flyttat hem till Finland efter en tid i Sverige. Redaktör Karl Sahlgren följer hem till Tiilikkas. Alla utom Juha talar finska och brodern Jarmo går i finsk skola.

Den svenska skolan i Tammerfors får besök av X-tras redaktör 2000. X-tra deltar på en lektion i huslig ekonomi där man gör svamppiroger. Liisa Ojasti talar om sammanhållningen som är stark. Hon talar svenska med klasskamraterna, och finska med andra.

Svensk sammanhållning

En sammanhållande länk i Tammerfors är kontaktbladet Tammerfors Aktuellt. Den görs i stor grad av Gunvor Korsström och Gun de la Chapelle, berättar man i Söndagsöppet.

Söndagsöppet talar också med familjen Jensen som bor i stadsdelen Pispala i Tammerfors.

Magnet gör en vox populi 2002 för att följa upp den svenska sammanhållningen. Då besöker man Tammerfors Aktuellt, Svenska hemmet och Svenska Klubben.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Isvarningar på 1960-talet

  På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen.

  Varje år varnar man för svaga isar. På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen både i radio och tv.

 • Första hjälp på isen

  Första hjälp på isen för barn

  Bland styroxis i en studiopool lär Maggie, Pepe och Anitra barnen första hjälp och isvett.

 • Menföre i skärgården

  Menförestiden i Åbolands skärgård

  När isen varken bär eller brister är det svårt att komma fram och bort. Vad gör man i skärgården i menförestider?

 • Nyheter från datorskärmen 1988

  I samband med tv på morgonen är nyheter viktiga.

  I samband med tv på morgonen är nyheter viktiga. Vi måste påminnas om att världen går vidare. I Frukost-tv fick man de färska nyheterna direkt från datorskärmen av olyckskorparna.

 • Helena Miller: "Svart och vitt" 1988

  En pigg eurovisionschlager på svenska.

  På uttagningstävlingen till ESC 1988 sjöng Helena Miller "Svart och vitt". En klassisk 80-tals schlagerdänga á la Herreys och Carola.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Mentalpatient för livet?

  På Ekåsens sinnesjukhus

  Vi glider in till Ekåsens sinnesjukhus till tonerna av en trumpet. Vilka öden döljer sig här, och hur klarar sig patienterna när de skall tillbaka till samhället?

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Vansinnig mentalvårdshistoria

  Psykvården under lupp i Rivet ur arkivet.

  I dag är det svårt att föreställa sig hur vården av psykiskt sjuka såg ut för några generationer sedan. Under många, långa tider har psykiskt sjuka behandlats vansinnigt dåligt.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet