Hoppa till huvudinnehåll

"Valresultatet kan gynna ett frihandelsavtal"

USA:s president Barack Obama
Det är ännu oklart hur valresultatet påverkar Obamas handlingsmöjligheter. USA:s president Barack Obama Bild: EPA/KATHERINE TAYLOR usa:s president barack obama

Utrikespolitiska institutets äldre forskare Charly Salonius-Pasternak tror att republikanernas seger i kongressvalet kan leda till att president Barack Obama beviljas större fullmakter att främja frihandelsavtalet mellan EU och USA. I praktiken kunde det innebära att få rösta för eller emot avtalet.

bild på charly salonius-pasternak
Charly Salonius-Pasternak bild på charly salonius-pasternak Bild: YLE/Cityportal charly salonius-pasternak

Charly Salonius-Pasternak analyserar valresultatet i sin kolumn på utrikespolitiska institutets webbplats.

Salonius-Pasternak tror också att republikanernas seger inte inverkar negativt på USA:s roll i bekämpningen av klimatförändringen. Han bedömer ändå att det är sannolikt att kongressen - med republikanerna i majoritet - inte kommer att godkänna de internationella klimatavtal som nu manglas.

"Obama ändrar sig inte i utsläppsfrågan"

- Obama har redan använt sitt inflytande för att stävja landets utsläpp och det finns ingen orsak att anta att han skulle ändra åsikt i frågan, påpekar Salonius-Pasternak.

Det kan vara att Obama i fortsättningen kommer att föra fram mer dramatiska klimatåtgärder men det beror på hur dynamiken i USA:s inrikespolitik utvecklas, skriver Salonius-Pasternak.

Republikanerna segrade i kongressvalet och erhöll majoritet både i kongressen, senaten och representanthuset.

- Vad valsegern kommer att innebära i praktiken är ännu oklart, skriver Salonius-Pasternak.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes