Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenskarna i Björneborg

I Björneborg bor ungefär 450 svenskspråkiga invånare. De utgör en minoritet på 0,5 %. Men man har en svensk skola och det är det viktigaste.

En svensk språkö är en helfinsk ort där det finns finlandssvenskar. Antalet svenskar i Björneborg är inte många, ungefär 450 inåvnare av stadens 83 000, det vill säga 0,5 %. Magnet besöker Björneborg.

Gunvor Zilliacus gifte sig med en Björneborgare. När hon var ung var svenskarna aktiva. Nu är alla urgamla, pensionärsföreningen är den aktivaste.

Eleverna i Björneborgs Svenska Samskola ropar ett glatt välkommen till redaktörerna. Ann-Monia Nemeschansky är en relativt ny lärare i skolan. Hon har kommit från Helsingfors.

Eleven Carl-Erik Strandberg är från Närpes, och saknar den orten mycket. Björneborg är kul, men finskan svår. Också bröderna Joachim och Peter Lindqvist har haft svårt med finskan. De kommer från den svenska orten Sideby.

Svenska klubben och skolan är de aktivaste, men 2002 byggde man också ett Svenskt hus för seniorer, skolbarn och daghemsbarn. Paret Illman gläder sig åt projektet.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.