Hoppa till huvudinnehåll

Gallup om svenska dagen

Kungsgatan i Ekenäs
Kungsgatan i Ekenäs Bild: Yle/Minna Almark ekenäs gågata,Ekenäs

Vi (Jonas Nyström och Lukas Lundin) gick ut på gågatan i Ekenäs för att göra en gallup om vad folk på gatan tycker om svenska dagen.


De flesta vi träffade tyckte nog att svenska dagen är en viktig högtid som bör bevaras, men det var få som tänkte fira stort. De flesta tänkte stanna hemma och fira i lugn och ro framför TV:n, eller tända ljus på bordet. Trots att Svenska dagens huvudfest hålls i Ekenäs i år mötte vi bara en person som skulle gå på festen. Vi talade sammanlagt med ungefär 15 människor under de tre timmar vi var ute och intervjuade.

markku rautiainen om svenska dagen
Markku Rautiainen firar inte svenska dagen markku rautiainen om svenska dagen Bild: Yle/ Jonas Nyström rautiainen markku,Ekenäs

Viktig dag

Vi mötte också ett flertal personer som inte tänkte fira över huvudtaget, en av dem var Markku Rautiainen. Markku var hemma från en finsk ort och trots att han talade svenska så tänkte han inte fira.

Han var också tydlig med att påpeka att han inte hade några problem med svenskfinland, han menade att det är en mer frimodig och trevlig stämning här än uppe i landets norra delar.

erik hagman om svenska dagen
Erik Hagman anser att det är viktigt att få tala sitt modersmål erik hagman om svenska dagen Bild: Yle/ Jonas Nyström hagman erik,Ekenäs

En annan som också var hemma från en finsk ort var Erik Hagman, som berättade att Svenska dagen-firandet hade varit mycket viktigt bland finlandssvenskarna där. Efter flytten till Ekenäs hade han dock inte firat lika mycket, även om han fortfarande tyckte att svenskan var viktig och att det var bra att få tala sitt modersmål.

Den åsikten var han inte ensam om att ha, många talade om hur viktigt det var att få tala sitt modersmål då vi frågade dem vad de tyckte var det bästa med Svenskfinland. Också den finlandssvenska gemenskapen var en sak som ofta nämndes och berömdes.

En annan sak vi lade märke till var att en del människor inte riktigt verkade veta vad svenska dagen egentligen handlar om, många verkade tro att det var Sveriges nationaldag vi talade om. De flesta visste ändå vad saken gällde, och trots att få hade planer på något storslaget firande verkar Ekenäsborna ändå ganska eniga gällande en sak: att svenska dagen är en viktig tradition och en dag värd att hålla kvar.

Jonas Nyström
Lukas Lundin

Läs också