Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiska diplomater smugglade mängder med elfenben

Tjänsteman vid tullen i Hongkong visar upp elfenben som tullen beslagtagit.
Elfenben som tullen i Hongkong beslagtagit. Tjänsteman vid tullen i Hongkong visar upp elfenben som tullen beslagtagit. Bild: EPA/ALEX HOFFORD tulltjänsteman

Kinesiska diplomater och affärsmän utnyttjade president Xi Jingpings statsbesök i Tanzania till att smuggla ut mängder med illegalt elfenben. Det avslöjar en brittisk organisation som utreder miljöbrott.

Då Kinas president Xi Jingping gjorde ett statsbesök i Tanzania i mars 2013 så var den kinesiska delegationens efterfrågan på illegalt elfenben så stor att priset på elfenben fördubblades i Tanzania. Det hävdar den brittiska organisationen Environmental Investigation Agency (EIA) som utreder miljöbrott. Mängder med elfenben ska ha lastats ombord på presidentens plan då han lämnade Tanzania.

Kinesiska diplomater, militärer och affärsmän har också utnyttjat andra officiella besök i Afrika till att smuggla ut elfenben. I samband med den typen av besök kontrolleras inte resgodset speciellt noggrant.

Kina är världens största importör av illegalt elfenben. Landet bedöms stå för 70 procent av den globala efterfrågan på elefantbetar. Tanzania har förlorat flera elefanter än något annat land under de senaste åren.

Tjuvjakten på elefanter i Tanzania organiseras av kriminella nätverk som ofta leds av kineser och som samarbetar med korrumperade tanzaniska tjänstemän. Tjuvjägarna har tillgång till helikoptrar och automatvapen.

Enligt EIA förlorade exempelvis Selous viltreservat i sydöstra Tanzania 66 procent av sin elefantpopulation på bara fyra år (åren 2009-2013). 2013 förlorade Tanzania ungefär 10 000 elefanter, 30 elefanter per dag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes