Hoppa till huvudinnehåll

Kulturkarnevalen tågar in i Vasa

Kulturkarnevalen i Vasa
Kulturkarnevalen i Vasa Kulturkarnevalen i Vasa Bild: Yle/Patrick Stenbacka kulturkarnevalen 2014

Under fyra dagar deltar nästan 500 ungdomar i Kulturkarnevalen. Mångsidighet är ett av evenemangets ledord och erbjuder såväl traditionella som trendiga kulturformer.

Eva-Helén Ahlberg är producent för Kulturkarnevalen sedan år 2004.
Eva-Helén Ahlberg är producent för Kulturkarnevalen sedan år 2004. Eva-Helén Ahlberg är producent för Kulturkarnevalen sedan år 2004. Bild: Yle/Patrick Stenbacka eva-helén ahlberg

Kulturkarnevalens mest populära labb är lifehacking. Under Kulturkarnevalen får deltagarna i labben lära sig olika minnestekniker, hur man läser kroppsspråk och hur man undviker att bli manipulerad. De 16 platserna till labben tog slut på två minuter, berättar Eva-Helén Ahlberg som är producent för Kulturkarnevalen.

Totalt samlas 480 ungdomar från årskurserna 7-9, folkhögskolor, gymnasier, yrkesläroanstalter och svenska språkbadsklasser under den fyra dagar långa karnevalen.

- Vårt koncept är väldigt bra och vi lyckas få mycket deltagare varje år. Innehållet är mångsidigt. Vi vill inte vara en trendkarneval och ger därför utrymme åt traditionella konstformer, säger Ahlberg.

På vilket sätt kan Kulturkarnevalen vara komplement till elevernas vardag i skolklasserna?

- Kulturkarnevalen uppmuntrar deltagarna, att när de väl är tillbaka i sina skolor, prata med sin lärare om det finns möjlighet att dra en egen workshop under till exempel en gymnastik- eller musiklektion. Jag vet att i vissa skolor har man gjort så och det är mycket bra.