Hoppa till huvudinnehåll

Lappträskbor ännu tveksamma till samgång

Skylt som pekar till Lappträsk och Lovisa.
Lovisa och Lappträsk funderar ännu på en sammanslagning. Skylt som pekar till Lappträsk och Lovisa. Bild: Yle/Fredrika Sundén lovisa lappträsk

Lovisa och Lappträsk samlades till ett fullmäktigeseminarium där förtroendevalda diskuterade en eventuell samgång. Mycket är ännu oklart.

Diskussionen om en eventuell sammanslagning av Lovisa och Lappträsk går vidare. I onsdags ordnade de två kommunerna ett gemensamt fullmäktigeseminarium, där de förtroendevalda fick ta del av mellanrapporter för sammanslagningsutredningen.

– Sedan talade vi om hur mycket gemensamt vi redan har, och de olika serviceformer vi sköter tillsammans, säger Lappträsk fullmäktigeordförande Christina Mickos.

Viktigt diskutera tillsammans

Dessutom tittade man på ett utkast till ett sammanslagningsavtal och diskuterade de saker kommunerna ännu måste ta ställning till innan beslut kan fattas.

Bland annat måste man ännu fundera på hur man ska jobba i en ny kommun, hur perioden mellan ett beslut och en eventuell samgång ska se ut, vilken ställning personalen skulle ha i den nya kommunen och vilka serviceprinciper man kunde ta till.

– Det här är viktiga saker att diskutera tillsammans eftersom frågan är om vi verkligen vill göra det här.

Mycket ännu oklart

Ur Lovisas synvinkel är fusionen en positiv sak, eftersom fler invånare betyder starkare muskler – något staten också efterlyst. Men i Lappträsk är tongångarna mer tveksamma, trots att man frivilligt gått inför att utreda en sammanslagning.

– Vi funderar på vad Lappträskborna egentligen vinner på en samgång. Mycket är ännu oklart, och det är svårt att vara spågumma och säga hur det går med statsandelar eller social- och hälsovårdsreformen, säger Mickos.

Handlar också om känslor

Hon påpekar att det inte är alldeles säkert att en samgång för med sig ekonomiska vinningar. Då måste man också fundera på service, ekonomi och andra strukturer för att man inte ska landa på samma minus ändå.

– Det här handlar inte bara om fakta, utan också om känslor, värderingar och föreställningar om framtiden, säger Mickos.

Mikael Kokkola intervjuade Christina Mickos i Yle Östnylands morgonsändning.

Läs också:
Lovisa-Lappträsk kan få statsbidrag
Lappträskåsikter mot samgång speglar folkomröstningen
Ska Lovisa och Lappträsk slås ihop?
Mellanrapport: Lovisa och Lappträsk bör slås samman

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland