Hoppa till huvudinnehåll

Osäkert kundunderlag för ny K-butik i Hangö

Tina mattsson, mikael rajamäki, matti halmesmäki, jouko mäkinen
Tina Mattsson, Mikael Rajamäki, Matti Halmesmäki och Jouko Mäkinen hjälptes åt då bandet klipptes. Tina mattsson, mikael rajamäki, matti halmesmäki, jouko mäkinen Bild: Yle/ Bubi Asplund livsmedelsbutik

I dag (6.11) öppnade Hangös nya K-Supermarket och Hangöborna strömmade mangrant till den nya storaffären. Huruvida kundunderlaget i Hangö är tillräckligt är en av de frågor köpmannaparet Tina Mattsson och Mikael Rajamäki står inför.


Trots att köpman Tina Mattsson känner sig lättad och förväntansfull när den nya butiken äntligen öppnat sina dörrar, vet hon att utmaningen är rätt stor.

- Jag hoppas verkligen att kunderna räcker till. Framtiden får visa, säger hon.

Keskos direktör Matti Halmesmäki säger att de ekonomiskt dåliga tider landet befinner sig i syns i det att han inte lika ofta får öppna helt nya affärer.

- Årligen blir det nog ett tjugotal olika öppningstillfällen, men helt nya affärer öppnar vi betydligt färre nu än tidigare, säger Halmesmäki.

Försiktigare satsningar

Han har varit anställd hos Kesko sedan tidigt 1980-tal och går i pension vid årsskiftet. Halmesmäki säger att Kesko noga överväger innan man väljer att satsa på investeringar.

- Vi ser Hangö som ett samhälle i utveckling. Här kräver kunderna mycket och här uppskattas också goda produkter och god service.

Det att Alko också finns i samma byggnad tycker köpman Mikael Rajamäki är en väldigt bra sak.

- Många kunder tycker ju om det. Nu får de allting här på samma gång och slipper åka runt halva stan. För oss är det väldigt roligt att ha Alko här som grannar, säger Rajamäki.

Mira Prinz, som är Alkos butikschef i Hangö, är väldigt glad över den nya butikslokalen.

- Det är väldigt ljust och trevligt här och vi trivs jättebra, säger hon.

Info till båtgäster

Att få båtgästerna i sommar att hitta till butiken, som ligger på ett längre avstånd än tidigare, tror hon kräver bra information.

- Vi funderar hur vi ska få informationen till båtfolket, men jag tror nog de kommer hit. Så lång är vägen inte från gästhamnen, säger hon.

De Hangöbor Yle Västnyland pratade med, då butiken just öppnat på torsdagen, var nöjda med sin nya affär.

- Det är rymligt och ljust och här verkar finnas ett brett sortiment, sade de.

Att kundunderlaget är tillräckligt i Hangö för en butik i den här storleksordningen trodde de flesta.

- Månne inte det. K-hallen har alltid varit populär bland Hangöborna, sade en kvinna bland annat.

Den nya affären har en butiksyta som är totalt 1 400 kvadratmeter. Det är 500 kvadratmeter mer än den gamla affären hade. Den gamla affärsbyggnaden bredvid den nya ska nu rivas och bli en parkeringsplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland