Hoppa till huvudinnehåll

Tian i Åshöjden har räddat elever i tjugo år

Jeppe Cavonius, barbro lindqvist-helle,
Jeppe Cavonius och Barbro Lindqvist-Helle möttes för första gången för tjugo år sedan som lärare och elev i Åshöjdens klass tio. Jeppe Cavonius, barbro lindqvist-helle, Bild: Yle/Carina Bruun jeppe cavonius

Jeppe Cavonius var en skoltrött tonåring när han började i klass 10 i Åshöjden år 1994. I dag, tjugo år senare, träffar han sin lärare och minns året med värme.

- Jag fick ett nytt synsätt, en ny omgivning, nya cirklar och nya lärare. Det var spännande i varje fall i den åldern och på något sätt inverkade det positivt på mig. Eller det måste det ha gjort, säger Cavonius som i dag arbetar som ungdomsledare.

Han har med värme sett dokumentären Klass 10 som följer med Åshöjdens tjugonde årskull tiondeklassister, som har premiär på torsdag i Yle Fem.

År 1994 var cavonius en skoltrött ungdom som varit en latmask i högstadiet. Vitsorden räckte inte till för gymnasiet han ville in på och räddningen var en annons i Hufvudstadsbladet om att Åshöjden startar en årskurs 10 som är till för dem som vill bättra på sitt medeltal.

- Jag hittade till Kerstins (f.d. rektor Kerstin Meinander, red.anm.) kontor. Det var en lite nervös intervju och så sa hon att jag fick börja i tian, berättar Cavonius som inledde läsåret tillsammans med 25 andra skoltrötta ungdomar.

”Vi har räddat en hel del ungdomar”

Barbro Lindqvist-Helle som varit lärare från första början, även till Jeppe Cavonius, håller med om att det där extra året mellan grundskolan och gymnasiet är en nystart för många ungdomar.

- Jag inbillar mig att vi nog räddar en hel del ungdomar. Om man varit skoltrött på nian, fanns risken att man hade hoppat av skolan helt och hållet utan tian, fastän det skulle ha funnits resurser att klara sig längre fram. Nog tror jag att tian hjälpt många vidare i livet, säger hon.

Början var inte lätt

Men fastän årskurs tio i dag känns som en självklarhet för många i huvudstadsregionen och Åshöjden numera inte längre är den enda svenskspråkiga skolan med en tiondeklass, var det första året inte helt okomplicerat.

- Det var gropiga vägar i början för vi var helt gröna. Vi hade inte riktigt kontroll på allting. Det var svårt att hitta en balansgång och veta hur man tar an sig de här ungdomarna. Men så småningom har årskurs tio utvecklats och blivit ett ganska bra koncept, berättar Lindqvist-Helle som understryker att det är samarbete som fått det att fungera.

Men fastän lärarna uppfattade början som osäker, märkte inte eleverna av det .

- Det verkade som om lärarna och rektorn hade en naturbegåvning för oss. Och när jag såg dokumentären Klass 10 så kan jag konstatera att Barbro fortfarande kan hantera sina elever på rätt sätt, säger Jeppe Cavonius.

Läs också: Ett extra år vid livets vägskäl

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen