Hoppa till huvudinnehåll

Väder eller vind stoppar inte trafikjippot vid Sirkkala skola i Åbo

trafikjippo sirkkala,
25 frivilliga föräldrar till barn i Sirkkala skola övervakade under torsdagsmorgonen övergångsställena på Sirkkalagatan och Österlånggatan. trafikjippo sirkkala, Bild: Yle / Peter Karlberg trafikjippo sirkkala

Under torsdagsmorgonen sände Yle Åboland direkt från Sirkkalaskolans årliga trafikjippo, där föräldrarna till barnen i Sirkkala skola i Åbo vill uppmärksamma bilister på att många barn rör sig i kvarteret runt skolan.

Föräldern Maria Olin, som själv har två barn som går i Sirkkala skola, beskriver tanken bakom trafikjippot.

- Skolan är inte så hemskt väl utmärkt så jag tror att många bilister inte ens vet om att här finns en jättestor lågstadieskola med över 250 barn.

trafikjippo sirkala, maria olin,
Föräldern Maria Olin har två barn i Sirkkala skola. trafikjippo sirkala, maria olin, Bild: Yle / Peter Karlberg trafikjippo sirkkala
trafikjippo sirkkala,
Efter många års lobbande från Hem och Skola dök ett nytt övergångsställe upp på Sirkkalagatan i somras. trafikjippo sirkkala, Bild: Yle / Peter Karlberg trafikjippo sirkkala
trafikjippo sirkkala,
Huvudklassförälder Andreas Slama är en rutinerad man gällande trafikjippot vid Sirkkala skola i Åbo. trafikjippo sirkkala, Bild: Yle / Peter Karlberg trafikjippo sirkkala

- Dessutom försöker vi förstås påminna barnen om att man ska ha reflex nu när det höst och mörkt ute. Vi delar också ut reflexer till barnen.

"Vi har ju alla barnens bästa som gemensamt mål"

I klädda gula reflexvästar med skyltar där det står STOP eller KÖR SAKTA (på både svenska och finska) stod totalt 25 frivilliga föräldrar under torsdagsmorgonen placerade vid övergångsställena på Sirkkalagatan och Österlånggatan.

Maria Olin menar att det trots den här kalla och mörka novembermorgonen inte har varit några som helst problem att få fram så här många frivilliga föräldrar.

- Vi har ju alla barnens bästa som gemensamt mål. Alltså att barnen ska ha en säker väg till skolan. Därför tycker jag det skulle vara ganska konstigt om vi inte skulle ställa upp, utan nog är det ganska självklart.

- Sedan måste man givetvis också se till att ta på sig ordentligt med kläder, för det är ju som vi brukar säga till barnen, alltså att det inte finns något dåligt väder. Men det var ändå betydligt tuffare när vi gjorde det här förra året, för då ösregnade det i två timmar.

Vad säger bilisterna om ert trafikjippo?

- Vi har märkt att om vi står på trottoaren verkar inte vår närvaro påverka desto mer, men när man går något steg in på körfilen bromsar bilisterna in. Skulle jag se några sura miner skulle jag nog inte direkt bry mig om det, för när man ser en skolskylt tycker jag att man måste köra saktare. I slutändan blir man max en minut försenad till jobbet, mer är det ju inte.

- Många bilar kör numera längs Sirkkalagatan för att slippa trafikljusen på den livliga Österlånggatan, så nog finns det anledning till att vi håller på med det här och nog skulle vi också kunna ha fler jippon.  

Lobbyverksamhet har gett resultat

Föräldrarnas insatser och årliga trafikjippo har gett resultat och inte minst tack vare aktivt lobbande från Hem och Skola dök ett nytt övergångsställe i somras upp på Sirkkalagatan.

- Det vi föräldrar gör har nog haft en jättestor betydelse, då jag tror att våra kampanjer har haft stor inverkan på Åbo stads trafikavdelning. Samtidigt säger trafikplanerarna själva att de vill ha exempel på saker som har hänt eller nästan hänt, och det finns många situationer här kring skolan där barn och till och med vuxna nästan har blivit påkörda.

trafikjippo sirkkala,
Det nya övergångsstället på Sirkkalagatan har även refug. trafikjippo sirkkala, Bild: Yle / Peter Karlberg trafikjippo sirkkala

- Nästa steg i utvecklingen är lampor med sensorer som börjar blinka när ett barn kommer och det är något jag hoppas kommer hit i framtiden. För sådana här lampor finns redan runt om i staden vid skolor som har mycket mindre trafik än här vid Sirkkala.

Vi har pratat mycket om bilister som syndar i trafiken, men många gånger kan det ju ändå vara föräldrarna själva som kör onödigt fort?

- Ja, nog måste vi vara ärliga och säga att vi också själva är skyldiga till att det blir stökigt i trafiken. Men det handlar också om att det här kvarteret är såpass farligt och föräldrarna därför vill komma så nära skolporten som möjligt med sina bilar, för att det egna barnet ska ha det tryggt hela vägen in i skolan.

- Hur som helst vi får också precis som alla andra bilister absolut försöka bli bättre gällande hur vi sköter oss i trafiken, säger Maria Olin.