Hoppa till huvudinnehåll

Val om ett år i Burkina Faso

ny burkina faso
Häftiga protester tvingade presidenten att avgå. ny burkina faso Bild: IESTCU burkina faso

Efter intensiva förhandlingar har parterna i Burkina Faso kommit överens om att ordna val i november 2015. Fram till dess ska en övergångsregering styra landet, men vem som ska leda den är ännu oklart.

Representanter för olika politiska partier, företrädare för civilsamhället och militären i Burkina Faso har nu kommit överens om att återgången till civilt styre ska ske under ett år. Val kommer att ordnas i november 2015.

Den militära ledningen måste ha tillsatt en övergångsregering inom loppet av två veckor, annars väntar sanktioner av den Afrikanska unionen. Förhandlingarna avslutades ändå utan att man hade kommit överens om vem som ska leda övergångsregeringen.

Enligt Ghanas president John Dramani Mahama, som medlade under samtalen, kommer en övergångsregering antagligen att bildas inom loppet av några dagar.

Läget i Burkina Faso har varit mycket oklart efter att presidenten tvingades avgå förra veckan efter 27 år vid makten. Under veckoslutet tog överstelöjtnant Isaac Zida över makten.

Läs också:
Burkina Fasos president har avsatts
Maktkamp i Burkina Faso

Läs också