Hoppa till huvudinnehåll

Yle Urheilu fick tag på Kummolas teser

Ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola.
Kummola fotrsätter gärna som hockeybas (arkivbild). Ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola. Bild: Lehtikuva ishockeyförbundet

Yle Urheilu har fått tag på brevet som ordföranden för Finlands Ishockeyförbund Kalervo Kummola i fredags skickade ut till medlemmarna av Ishockeyförbundets fullmäktige. Ishockeyförbundets ordförandeval äger rum på lördagen.

I brevet framför den långvariga hockeybasen sina egna valteser inför ordförandekampen mot Mika Anttonen. Kummola svarar också på den kritik som Anttonen riktat mot honom.

- Påståendet om att mitt enda argument för att fortsätta (som ordförande) skulle vara att jag vill fortsätta med internationella uppdrag stämmer inte, trots att dessa uppgifter har varit mycket tidskrävande och är viktiga för finländsk ishockey, skriver Kummola.

Kummola förstår inte heller Anttonens misstankar om att spelare avsiktligt skadar sina motståndare.

- Jag slås med häpnad av påståendet att man inom ishockeyn skulle skada sina motståndare avsiktligt och systematiskt. Jag ser ingen verklighetsbakgrund till detta påstående.

- Däremot kan man i rinken aldrig visa för mycket respekt åt motståndare och domare. Det är vi säkert alla överens om.

Den långvarige ordföranden skriver inte heller under Anttonens teser om stora behov av förändringar.

- Förra säsongen var framgångsrik. 20-åringarnas VM-guld samt herrarnas VM-silver och OS-brons visar att vi har gjort mycket rätt. Därför tycker jag att det låter underligt att tala om kriser eller stora förändringsbehov.

I brevet till Ishockeyförbundets fullmäktige berättar Kalervo Kummola varför han än en gång valde att gå med i ordförandekampen. Kummola har verkat som Ishockeyförbundets ordförande allt sedan 1997. Kummola vill samla ihop alla krafter runt samma bord och gå igenom strategin för finländsk ishockey.

- Ligans och förbundets strategier måste förenas och efter det måste vi bygga en så kallad "road map" för finländsk ishockey. Vart vill vi föra vår produkt och hur vill vi att den ser ut? Vi måste gå tillbaka till tiden då fullmäktige under återkommande seminarier deltog i den strategiska planeringen tillsammans med styrelsen.

Kummola vill också noga granska seriesystemet som har väckt mycket diskussion under de senaste åren. Särskilt mycket kritik har systemet fått när lag har lyfts från Mestis till Ligan.

- Seriesystemen uppifrån ner bildar den finländska ishockeyns blodkärlssystem där klubbarna och förbundet är aortan. Goda seriesystem för finsk hockey framåt, dåliga kan förgöra hela systemet.

I sitt brev tar Kummola också ställning till problem inom grenen, bland annat juniorhockeyn som är väldigt dyr. Kummola framför också sin syn på hur ishockeyn ska utvecklas.

I slutet av sitt brev lyfter Kummola fram att det enbart är till för medlemmarna av fullmäktige.

- PS. Det här brevet gick bara till er 29 fullmäktigemedlemmar, inte till hela folket. I dag fortsätter diskussionen i A-studio klockan 21.00, skrev Kummola i sitt brev i fredags.

Ishockeyförbundets ordförandeval äger rum på lördagen.

Läs också