Hoppa till huvudinnehåll

Diskussion: Skippa barnens hobbyer?

Barn sitter ensamt inomhus
Barn sitter ensamt inomhus Bild: Yle barndom

Diskussionen kring barns och ungdomars hobbyer har i veckan väckt stor uppmärksamhet efter att Maria Sundblom-Lindbergs publicerade en kolumn på svenska.yle.fi där hon menar att barn borde få ha maximalt två fritidsintressen i veckan.

Maria Sundblom-Lindberg
Maria Sundblom-Lindberg är familjeterapeut och programledare. Maria Sundblom-Lindberg Bild: Yle cirkus familj

I egenskap av familjeterapeut, präst och programledare för Cirkus Familj på Yle Fem har Maria god insikt i hur vardagen ser ut för de kämpande småbarnsfamiljerna men även den egna erfarenheten har fått henne att dra i handbromsen och säga ifrån.

Diskussionen i kolumnens kommentarfält har gått het och nu även övergått till att bli ett omtvistat samtalsämne kring kaffeborden och på sociala medier. Som vanligt då det gäller ett så pass känsloladdat ämne som barn och föräldraskap så går åsikterna kraftigt isär. Många håller med och är lättade över att någon vågar ställa sig upp och ifrågasätta om varenda lågstadie-elev borde ha en proffskarriär i sikte den där tidiga lördagsmorgonen i ishockeyrinken eller om varendaste fiolintresserad unge bör se sin framtid på de stora estraderna.

Med idrottsaktiviteterna följer prestationskrav

Många efterlyser mindre prestationsinriktade fritidssysselsättningar. Speciellt i mindre städer verkar den sociala kontrollen inverka mycket på engagemanget i hobbyverksamheten.

Signaturen Imb skriver:
"I min lilla stad (läs: by) talas det skit om de barn som är borta från träningarna (i det här fallet handboll) av tränarna själva! Ofta beror det på att tränarna inte gillar barnens föräldrar vilket drabbar barnen negativt. Som förälder borde man helst slicka tränarna i röven så att ens barn skulle känna sig trygg med sin hobby."

Som alltid då det gäller ämnen som reflekterar ens val som förälder blir det lätt en stenkastning där man försöker skjuta ner andras sätt att se på livet. Den största stötestenen verkar vara hur mycket barnen ska få bestämma för egen del och vad som sist och slutligen är rätt hobbymängd för de små liven.

Först skola eller dagis och sedan mycket hobbyaktivitet på kvällarna är för mycket. Ibland behöver man inte fundera på varifrån burn out kommer i dagens hektiska liv

Signaturen Inga-Lill skriver:
"Först skola eller dagis och sedan mycket hobbyaktivitet på kvällarna är för mycket. De bör varva ner och kunna vara i balans för att orka. Ibland behöver man inte fundera på varifrån burn out kommer i dagens hektiska liv."

Hobby inte bara idrott

De starkaste åsikterna verkar beröra idrottsliknande, organiserade fritidsintressen ledda av en vuxen men många efterlyser även andra aktiviteter som inte behöver ha något med motion att göra och som med fördel kan utövas i hemmet.

Signaturen Robin skriver:
"I denna diskussion om hobbyer verkar man anta att det måste handla om någon sport med utsedd tränare eller lektioner i något instrument med kvalificerad lärare men den mesta hobbyverksamheten sker troligtvis hemma utan vägledning. T.ex. lego, modellbyggen, läsning, teckning, ... alternativen är inte bara sport eller instrument och man kan utvecklas och lära sig även utan tränare/lärare."

Vad säger barnen själva?

Ibland blir det lite jobbigt då jag har så många hobbyer och nu och då blir jag ganska trött. Jag skulle vilja ha lite mera fritid då jag bara kunde gå ut med hunden eller hänga hemma

Efter en rundfrågning på en högstadieskola i huvudstadsregionen verkar de flesta barn vara nöjda med sina fritidsintressen. Det är inte bara fysiska aktiviteter som sysselsätter dem utan även konst, ridning, körsång, scouting och instrumentlektioner förgyller deras dagar. De flesta tycker att det är roliga saker som de gärna går på men även tröttare åsikter dyker upp.

- Nej, jag går nog gärna på mina hobbyer, de är båda jättetrevliga och jag har tid att bara hänga med mina vänner också.

- Ibland blir det lite jobbigt då jag har så många hobbyer och nu och då blir jag ganska trött. Jag skulle vilja ha lite mera fritid då jag bara kunde gå ut med hunden eller hänga hemma.

Diskussionen kring barns och ungas fritidsintressen och de inblandade prestationskraven – både för barn, föräldrar och ledare – fortsätter i Lördax på Radio Vega den 8 november.

Läs också:
Maria Sundblom-Lindbergs kolumn "Freda barndomen - skippa hobbyerna"
Merja Vallinoja: När hobbyn blir blodigt allvar
Junioridrott hettar upp känslor

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP