Hoppa till huvudinnehåll

Du har inte borrelios – du är deprimerad

Ensamma med smärtan
Annalina Ahlblad har kronisk borrelios, en sjukdom som våra läkare inte vill befatta sig med. Ensamma med smärtan Bild: Yle ensamma med smärtan

Annalina Ahlblad från Helsingfors är en av de många människor i Finland som lider av kronisk borrelios – en sjukdom som delar den medicinska världen i två läger.

I Finland är den officiella åsikten inom den kommunala sjukvården att det inte finns något som heter kronisk borrelios. Detta trots att det finns gott om forskning kring sjukdomen.

Annalina Ahlblad råkade ut för en allvarlig ridolycka för tio år sedan, och efter den började så småningom en räcka konstiga symptom och insjuknanden, såsom förkylningar som varade i evighet, ständigt återkommande urinvägsinfektioner, magproblem och värkar i hela kroppen, som blev bara värre. Tills sist förlorade Annalina arbetsförmågan då hon inte längre klarade av att stå upprätt.

Ensamma med smärtan
Ensamma med smärtan Bild: Yle / Barbro Björkfelt ensamma med smärtan
Hon räknar upp en lång rad av kliniker, mottagningar och läkare som under årens lopp erbjudit henne psykmediciner och skickat hem henne utan sjukskrivning trots grymma smärtor – både innan och efter att det via tester fastslagits att hon verkligen lider av borrelios.

Annalina träffar nu regelbundet en smärtläkare på en privat klinik, och den enda vården av själva sjukdomen kommer även den från privat håll. Priset för vården – månadslånga kurer av intravenös antibiotika – är högt. En behandling kostar ca 150 euro, och det behövs tre till fem i veckan. Hennes föräldrar har hittills kunnat betala för detta, men det är så klart långt ifrån alla som har det så.

Annalina har lyckan att ha en familj och en partner som ställer upp för henne på alla sätt, inte minst psykologiskt. Ändå är hennes vardag tung p.g.a. ständiga smärtor.

Hur har alla de människor det, som är fullständigt ensamma med detta utan en enda person som tror på dem, frågar sig Annalina.


Orginaltitel: Ensamma med smärtan
30 dagar på Arenan

Repris från 2014

Redaktör / Text: Barbro Björkfelt

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem